bezár
 

irodalom

2012. 10. 19.
Indul a Digitalizációs Közfoglalkoztatás mintaprogram
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2012. október 20-án, szombaton délelőtt kerül sor Mezőkövesden, a Közösségi Házban a Közmunkaprogram részeként a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) támogatásával megvalósuló Digitalizációs Közfoglalkoztatás mintaprogram ünnepélyes elindítására,

prae.hu

Lehet, hogy sokan megmosolyogják, ha azt mondjuk, „digitális matyóhímzés”, ha kiderül, hogy a múzeumi tárgyak digitalizálása családok számára jelent reményt a munka világában, akkor másképp tekintünk a dologra. Mezőkövesden mintegy 40 ember vesz részt a programban a nehéz gazdasági helyzet ellenére. Ők a közfoglalkoztatás keretében muzeológus irányítása mellett a múzeumi tárgyakat lefotózzák vagy beszkennelik, és az azokra jellemző adatokkal együtt számítógépre viszik.

Matyó Múzeum, Gépmúzeum, Takács István festőművész állandó kiállítása. Csak néhány a látnivalók közül, amelyet egy Mezőkövesdre érkező turistának érdemes megtekintenie. Hamarosan akár virtuálisan is ellátogathatunk Matyóföldre az internet és a kormány új típusú közfoglalkoztatási mintaprogramjának segítségével. A program mintegy negyven, többségében diplomás, pályakezdő fiatal számára biztosít munkahelyet Mezőkövesden, a munkához pedig korszerű számítógépeket, fénymásolókat, szkennereket, fényképezőgépeket és más, multifunkcionális eszközöket is biztosítanak. A digitális közfoglalkoztatási program mintaprogramként idén országszerte 195 jól képzett, kreatív ember visszatérését teszi leehetővé a munka világába. A kormány tervei szerint a projekt jövőre már országos méretűvé bővül, hozzávetőlegesen 6000 közép és felsőfokú végzettségű álláskereső foglalkoztatása indul el ennek keretében. Az itt elsajátított készségek megkönnyítik az elhelyezkedést, vagy fiataloknak megnyitja az egyéni vállalkozás kapuját.

A digitalizálás a múzeumi tárgyak és Mezőkövesddel kapcsolatos értékek átmentését is jelentik abba a térbe, amelyben a mai felhasználásuk történik. A matyó értékek az interneten keresztül eljuthatnak iskolákba, grafikai tervezőkhöz, designerekhez, vagy egyszerűen a matyó népművészet iránt érdeklődőkhöz, s ebben a közegben is meg lehet őrizni őket. Így ismét könnyebben feltűnhetnek az ősi minták használati tárgyakon, ruházaton, divatcikkeken és a médiában.

A digitális kultúra a digitális közfoglalkoztatás által szerepet játszhat a hátrányos helyzetű települések és térségek felzárkóztatásában, melyeken kreatív gazdaságfejlesztési kitörési pontok jöhetnek létre. A MaNDA feladata a digitális közfoglalkoztatási programban az ötlet, azaz a program kidolgozása, és a megszülető digitális értékek magas szintű honi és európai (europeana.eu) informatikai rendszerbe történő beépítése.

MaNDA, Budapest, 2012. október 18.


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés