bezár
 

zene

2012. 10. 17.
F.O. System: régi lemez felújított hangzással
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nyolcvanas-kilencvenes évek magyarországi dark rock színterének egyik legstílusosabb csapata volt az F.O. System, amely ötéves aktív időszaka (1986-1991) alatt egy lemezt készített. Ez a régi anyag most felújítva, a múltból előbányászott demókkal kiegészítve újra megjelenik, és decemberben ismét koncertet ad a csapat.

prae.hu

"Számomra az F.O. System ma már inkább nosztalgia, de mivel szép emlékek kötnek a 20-25 évvel ezelőtti korszakhoz, amikor még igazán fiatalok voltunk, kellemes érzés újra beleélni magam az akkori időkbe. Régóta másfajta zenéket hallgatok, mint amilyen a miénk volt, de fontosnak éreztem, hogy a régi felvételek méltó köntösben újra megjelenjenek" - fejtette ki Jerabek Csaba, a zenekar basszusgitárosa az MTI-nek.
   
Az 1990-ben audiokazettán és vinylen megjelent F.O. System-lemez a csapat egyetlen hangzóanyaga volt. A zenekar a magyarországi dark rock egyik legelső és legfontosabb képviselője volt, befelé forduló zenéjével, Mátyás Attila énekes borongós szövegeivel mégis nyomot hagytak maguk után, napjainkban is komoly rajongótáboruk van.

Számaik, a Ne gondolj rám, a Hiába minden, a Hold, az Utolsó üvöltés, a Ne félj, az Öngyilkos vágyak vagy az Árnyak alapműnek számítanak a hazai dark zenében.
   
Jerabek Csaba elmondta: kellett dolgozni a régi felvételekkel, mert bár a kilencvenes évek közepén CD-n is megjelent az anyag, most digitálisan fel kellett újítani a számokat. A most elkészült. a Grund Records által gondozott kiadvány első CD-jére a 22 évvel ezelőtti album 11 dala mellé felkerült három utóbb kevert, illetve feljátszott, korábban nem publikált dal is. A második CD-n korábban, 1987 és 1989 között felvett demószámok hallhatóak, szintén felújítva.
   
"Ezek nagyon karcosan szóltak, nem lehetett tökéletest kihozni belőlük, de azért megpróbáltuk a nyolcvanas évek hangulatát úgy megőrizni, hogy közben a mai fülnek is hallgatható legyen. A demókat azért gyűjtöttük össze, mert így végre valamennyi munkánk együtt megjelenhet, így teljes az F.O. System-gyűjtemény. Több dal kétféle verzióban hallható, néhol egymástól jelentősen eltérve" - mesélte Jerabek Csaba.
   
Mint kiemelte, az F.O. System ma sem akar más lenni, mint akkor volt, ugyanazt a dark zenét játssza. "Lehet mondani, hogy ez a zene már kiment a divatból vagy senki nem hallgat manapság ilyet. Tény viszont, hogy az újraaktivizálódásunk, 2006 óta adott néhány koncertünkön mindig nagyon sok ember előtt zenéltünk. Azt továbbra is tartjuk, hogy nem írunk új dalokat, elsősorban azért, mert Mátyás Attilával már másképpen gondolkodunk a zenéről, a barátság viszont megmaradt közöttünk". Jerabek Csaba jelenleg geológusként dolgozik a Magyar Állami Földtani Intézetben, de fotógrafikával is foglalkozik.
   
Az F.O. System 1986-tól 1991-ig működött, 1989-ben az akkori Nyugat-Németországban is fellépett, itthon játszott a New Model Army és a Christian Death előtt is. Tizenöt év szünet után 2006 februárjában a Petőfi Csarnokban telt házas koncertet adtak. A soproni VOLT fesztiválon azóta még kétszer felléptek, 2006-ban az egyik nagy példakép, a Cult előtt. Legutóbb 2009 februárjában a Petőfi Csarnokban adtak koncertet Utolsó üvöltés címmel, ennek anyaga az év végén megjelent DVD+CD formátumban.
   
Csaknem négy év szünet után, december 21-én ugyanott, a PeCsa Music Hallban játszik az F.O. System, együtt a VHK-val a Világvége Fesztiválon; a VHK új stúdiólemezét, a Veled haraptat csillagot! címűt mutatja be ezen a napon.
   
"Annak idején is játszottunk a VHK-val fesztiválokon, sok közös emlékünk van, gitárosuk, Németh Fritz László két évig lakott a lakásomban, Mátyás Attila zenei rendezője volt az egykori VHK-tagokból alakult Yava zenekar lemezének" - idézte fel Jerabek Csaba.
   
Az F.O. Systemben Mátyás Attila (ének, gitár) és Jerabek Csaba (basszusgitár) mellett 2006 óta Zana (Ganxsta) Zoli dobol, Földi Tamás pedig gitározik és billentyűzik. (A 22 évvel ezelőtti lemezen Miklós Péter és Szendrey Zsolt is dobolt.)
   
Jerebek Csaba az MTI kérdésére elképzelhetőnek nevezte, hogy jövő nyáron egy-két fesztiválon újra fellép az F.O. System, de ez attól függ, lesz-e felkérés.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés