bezár
 

zene

2012. 10. 17.
Koncert Kroó György zenetörténész emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Névadójára, Kroó György zenetörténészre emlékezik a kőbányai zeneiskola, amely csütörtök délután hangversenyt ad a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ színháztermében.

prae.hu

A kőbányai zeneiskolát csaknem 60 esztendeje alapították, az intézmény egy évvel ezelőtt vette fel a zenetörténész nevét és azóta Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola Kőbányai Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néven működik. 
   
A csütörtöki hangverseny műsorvezetője Mácsai János zenetörténész lesz. A programban elhangzanak Bach, Chopin, Reinecke, Schubert, Liszt, Ernst, Dittersdorf, Poulenc és Bartók művei, emellett a közönség népzenei bemutatót is hallhat.
   
"Tanítványa voltam, mint minden zenetörténet szakos, hiszen váratlan haláláig, 1997-ig tanított. A koncert végén az egyik óráján készült archív filmet vetítünk le, amelyen a zseniális cimbalomművészről, Rácz Aladárról beszél" - mondta el az MTI-nek Mácsai János. 
   
A csaknem 900 növendéket 20 zenei és egy képzőművészeti tanszakon oktató-nevelő iskola művésztanárai tisztelegnek az ünnepi koncerttel Kroó György emléke előtt.
   
"Mit tanulhatunk emlékéből, szellemi örökségéből? Mindenek előtt a tudás tiszteletét és azt a heroikus erőfeszítést, amely minden nagy embert jellemez - egész életén át -, a tudás elsajátításának küzdelmét. Irodalmi műveltsége vetekedett zenei ismereteivel, ehhez járult legendás nyelvtudása" - idézte fel Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Kroó György volt növendéke tanára emlékét. 
   
Kroó György 1926. augusztus 26-án született Egerben. Édesapjának könyvkereskedése volt, így gyerekkorát a könyvek és a zene határozták meg. A kisvárosi rendezett polgári életet a II. világháború söpörte el, a családot koncentrációs táborba hurcolták, a 17 éves, munkaszolgálatos fiatalember elvesztette szüleit és testvérét.

Kroó György 1949-ben került hegedűsként a Zeneakadémiára Rados Dezsőhöz, akinél három évig tanult, majd 1951-ben az akkor alapított zenetudományi tanszakra iratkozott be. 1957-ben, friss diplomával a zsebében kezdte meg Kroó György azt a pályát, amelynek egy-egy szelete is teljes embert kíván. A szerkesztőként megszervezte és virágzó rádiós műfajjá tette a zenei népművelést. Kroó György 1997. november 12-én halt meg Budapesten.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés