bezár
 

art&design

2012. 10. 16.
Bernát János képei a simontornyai várban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pécsi Dóm Múzeum után a simontornyai vármúzeumban nyílik kiállítás csütörtökön Bernát János (1910-1964) iparművész, portréfestő alkotásaiból.

prae.hu

 A tárlaton a művész mintegy 30 művét, többségében olajfestményeket - portrékat, aktokat, önarcképsorozatát, bibliai témájú kompozíciókat -, valamint néhány grafikát mutatnak be Dombóvár és a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum anyagából - mondta az MTI-nek Lovas Csilla főmuzeológus, a kiállítás rendezője.
   
A kiállítás elsősorban a művész Egyesült Államokban készült alkotásait tárja a közönség elé, de korai, az 1930-as években Magyarországon született műveiből is ízelítőt ad.

A freskófestőként is ismert Bernát vallási témájú művei között egy, az ötvenes években festett sorozata mellett a Káin és Ábel című nagy méretű, expresszív, a kék különböző árnyalataival megfestett kompozíciója is látható lesz - hívta fel a figyelmet a kiállítás rendezője.
   
A Tolna megyei Nakon született alkotó iparművészeti tanulmányok, majd firenzei és római akadémiai tanulmányok után 1941-ben telepedett le az egyesült államokbeli Mansfieldben. Hazai munkássága alatt jegyzett portréfestővé vált, emellett itthon az újdombóvári római katolikus templom falfestményeit, a tengeren túl a mansfieldi Szent Péter-székesegyház freskóit készítette.
   
Hagyatékának nagy részét özvegye magyar közgyűjteményeknek adományozta; csaknem száz festményét Dombóváron és Nakon őrzik, mintegy félszáz grafikája a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum tulajdonában van.
   
2011-ben a dombóvári helytörténeti múzeum, ez évben pedig Arc-test-lélek címmel a pécsi Dóm Múzeum rendezett műveiből emlékkiállítást; a simontornyai tárlat 2013. március 3-ig látható.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés