bezár
 

art&design

2012. 10. 14.
Rekordáron vették Nemes Endre műveit Stockholmban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemes Endre hagyatékának mintegy négyszáz darabját árverezte a svéd Stockholms Auktionsverk 2012. október 3-án. A helyi szaksajtó a Magyarországon született, Prágában majd Svédországban élt művész alkotásait a 20. század egyik legizgalmasabb életművének nevezi. A legdrágább tételért átszámítva 22 millió forintot adtak.

prae.hu

Nágelként született Pécsváradon 1909-ben, már Nemesként végzett a prágai képzőművészeti akadémián, majd a harmincas évek végétől skandináv országokban keresett menedéket: élt Finnországban, Norvégiában, végül Svédországban telepedett le, és itt is hunyt el 1985-ben. 1983-ban 254 művét ajándékozta a pécsi Janus Pannonius Múzeumnak, ahol önálló kiállítást nyitottak az anyagból.

Bár egy professzori címmel és magas rangú állami kitüntetésekkel is elismert művészről van szó, az árverés anyagi sikere még a stockholmi galériás világot is meglepte. A teljes életművet átfogó anyag (a húszas évektől a művész haláláig) 70 százalékát tengerentúli gyűjtők vásárolták meg.

A becsértékek, úgy tűnik, nem befolyásolták a gyűjtőket, a későkubista 1936-os Csendélet állatmaszkkal és plasztik fejjel az eredeti árazás szerint 80-100 ezer svéd koronát ért, ezzel szemben 704 ezerért, vagyis 22 millió forintért kelt el. A Nagy parádé 1944-ből 661 ezer (20,8 millió forint), az Álom fehér lóval szintén 1944-ből 674 ezer koronába került (21 millió forint), holott mindkettő értékét 200-250 ezer koronára becsülték.

Az összes tétel együttes becsértéke 12,5 millió korona volt (390 millió forint), az összleütési ár ezzel szemben elérte a 17,2 milliót (540 millió forint).
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés