bezár
 

zene

2008. 09. 23.
Hetvenéves Ben. E. King
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A soul- és a popzene egyik leggyakrabban játszott dalának (Stand by Me) szerzője és eredeti előadója, Ben E. King a hetvenedik születésnapját ünnepli. A dal rengeteg feldolgozást ért meg a legkülönbözőbb stílusokban.

prae.hu

A teljesség igénye nélkül: a repertoárjába vette a dalt a Beatles, szólóban John Lennon, a T. Rex, Arthur Brown, Otis Redding, a Royal Philharmonic Orchestra,  a Searchers, Ike és Tina Turner, a Platters, Ry Cooder, a Ventures, a Walker Brorthers és Jimi Hendrix. Első helyezett volt 1961-ben az amerikai Billboard listán, 1987-ben még egyszer Amerikában, s Angliában is. A számot Ben E. Kinggel együtt Jerry Leiber és Mike Stoller jegyezte.

Az énekes Benjamin Earl Nelson  néven született 1938. szeptember 23-án az észak-karolinai Hendersonban, de hamar áttelepült New Yorkba. 

A templomi gyermekkórusban ismerkedett a zenével, s már New Yorkban csatlalkozott a Four B nevű társulathoz utcai zenészként. Az ötvenes évek egyik sikercsapatával, a Moongloowsszal, majd a Five Crownsszel folytatta, amely Drifters néven vált világhírűvé (ez azonban nem azonos a Shadows elődjével!)   

Első sikerei között szerepelt a Save The Last Dance for Me, a Spanish Harlem, a There Goes My Baby és a Dance With Me. Ezt követte az a bizonyos Stand By Me, amely  az amerikai lemezeket minősítő RIAA szerint a múlt század leghíresebb dalai közé  került, s bejutott a Grammy halhatatlan dalai, valamint a Rock and Roll halhatatlanjainak leghíresebb 500 dala közé. 

Ismert korai sikere volt a Don't Play That Song, az I Who Have Nothing és a How Can I Forget is.  A listákon nagyjából 1964-ig szerepelt rendszeresen, azután évekre eltűnt - legalábbis a slágerlistákról. Több mint egy évtizeddel később a Supernatural Thing című dalával ismét az élre tört, s nagy sikere volt  azonos című albumának is. 

Később nem születtek nagy slágerei, de a koraiakból jól megélt, és folyamatosan  dolgozott a nosztalgiaüzletben, igaz, nem  maradt folyamatosan reflektorfényben. 

A válogatásokkal együtt több mint hetven albuma jelent meg, a sorlemezek között a  két évvel ezelőtti I,ve Been Around volt az utolsó, az idén pedig mi mást  adhattak volna  a legutóbbi válogatása címének, mint a Stand By Me-t.

Ahmet Ertegun, az Atlantic Records legendás főnöke, producere, a rock and roll halhatatlanjai múzeum elnöke, Ray Charles felfedezője mindig  elismerte Ben E. King képességeit és mindig hangoztatta, hogy a pop és a soul egyik  legkiválóbb hangjának "birtokosa".
nyomtat

További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés