bezár
 

art&design

2012. 10. 12.
Szabó Ottóé a Kogart-díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szabó Ottó szobrász kapta a 2012-es Kogart-díjat; a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány által kilencedik alkalommal odaítélt elismerés nyertesét a Friss 2012 kiállítás finisszázsán jelentették be pénteken a budapesti Kogart Házban.

prae.hu

A tárlat Friss 2012 különdíját Grudl-Turi Gábor festőművész kapta meg.
Szabó Ottó idén végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász tanszékén. Kinetikus (mozogni is képes), humoros robotszobrai igazi közép-európai antihősök: az újrahasznosítás jegyében leselejtezett motorkerékpárokból és egyéb vashulladékokból készülnek - méltatta a díjazottat a zsűri.
   
A Friss 2012 kiállításon bemutatott Néprajzkutatás című műve jóval konceptuálisabb felfogású alkotás: a kalocsai hímzéses, burka formájú női fejfedő és a hozzá tartozó, "korabeli" fényképes dokumentumok egy 19. századi, mára kihalt török eredetű népcsoport magyarországi emlékeit "idézik fel". A fiktív történet ironikusan kérdez rá egy nép eredetmondáinak ambivalenciájára.
   
A Kogart kuratóriuma a díjat minden esztendőben az azévi Friss című kiállításon bemutatkozó, pályakezdő képzőművésznek ítéli oda. Az ösztöndíj összege havi 100 ezer forint egy éven át; a juttatás a nyugodt alkotólégkört biztosító megélhetésre, műterembérlésre, illetve anyagköltségre használható fel.
   
A korábbi évek Kogart-díjasai: Gesztelyi Nagy Zsuzsa (2004), Tóth Ágnes (2005), Kiss Endre (2006), Bondor Csilla (2007), Verebics Katalin (2008), Fülöp Gábor (2009), Tanka Péter (2010) és Jagicza Patricia (2011).
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés