bezár
 

zene

2012. 10. 12.
Gardiner ismét Budapesten vezényel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az oratóriumirodalom egyik legnehezebb művét, Beethoven Missa solemnisét vezényli hétfőn Sir John Eliot Gardiner az általa alapított együttesek, a Forradalom és Romantika Zenekara és a Monteverdi Kórus élén a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

prae.hu

Európai és észak-amerikai turnéja keretében az együttes Budapestre Bécsből érkezik, két nap múlva a londoni Barbicanben adják elő a csaknem ötévnyi megfeszített munkával komponált alkotást. Lucy Crowe szoprán, Jennifer Johnston mezzoszoprán, James Gilchrist tenor és Matthew Rose basszus énekli a szólókat, a Monteverdi Kórus a több szakaszban is hangsúlyos kórustételeket - közölte az MTI-vel a Művészetek Palotájának kommunikációs igazgatósága. 
   
Gardiner nem először lép a Müpa pódiumára, már az intézmény "előszezonjában", 2005 koranyarán a Londoni Szimfonikusokkal vendégszerepelt a hangversenyteremben. 
   
A brit karmester az utóbbi évtizedekben a zeneirodalom több, klasszikussá vált kompozícióját értelmezte újra, hogy a korabeli előadói gyakorlat felhasználásával megtisztítsa a régi zenéket a hagyomány hamis gesztusaitól. A magyar régizenei szcéna jeles alakja, Vashegyi György elsősorban az ő interpretációit tartja mértékadónak a barokk operák tekintetében.  
   
A Missa solemnis a bécsi klasszicizmus egyik csúcsa, Gardiner előadása kérlelhetetlen szembenézést ígér a nyugati klasszikus zene történetének egyik legnagyobb szabású alkotásával, amelynek előadására a Gardiner által még egyetemi évei alatt alapított Monteverdi Kórus, illetve az 1989-ben életre hívott A Forradalom és Romantika Zenekara áll össze.
   
Beethoven nagy késői műveinek - IX. szimfónia, Missa solemnis - ősbemutatója kiábrándító kudarccal járt: csak a zeneszerző halálát követő évtizedekben voltak képesek megfelelni a muzsikusok a technikai és zenei követelményeknek, a művek ezért a 19. század második felében váltak a standard koncertrepertoár részévé. 
   
A 2013-ban 70 éves karmester aktivitását jelzi, hogy az óévet búcsúztatva és az újévet köszöntve négy estén a Velencei La Fenice zenekarát vezényli, valamint ismét fellép a lipcsei Gewandhaus zenekarával és a London Symphony Orchestrával.

Ezután egynapos Bach-maraton főszereplője lesz a Royal Albert Hallban, majd áprilisban születésnapi ünnepségeket és koncerteket rendeznek a tiszteletére.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés