bezár
 

film

2012. 10. 11.
CinEast Luxemburgban: válogatás a legfrissebb magyar filmekből, Pálfi György a zsűriben
Magyar Filmunió / Magyar Nemzeti Filmalap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő CinEast – luxemburgi közép- és kelet-európai filmfesztivál – 2012. október 11. és 28. között 13 helyszínen – Luxemburgban és más városokban – várja látogatóit. A fesztivál több mint 90 vetítésén 13 volt szocialista ország filmjei mutatkoznak be több egyéb kísérőrendezvény mellett.

prae.hu

"2012-ben a fesztivál ismét jelentősen bővült: három balti állam (Észtország, Lettország és Litvánia), valamint három volt jugoszláv tagköztársaság (Horvátország, Szerbia és Szlovénia) csatlakozásával a tavalyinál immár kétszer több ország képviselteti magát. A fesztivál programjában 50 nagyfilm és 40 rövidfilm, köztük dokumentum- és animációs film szerepel, a hivatalos versenyprogramban 8 alkotás fog versenyezni, és több mint 20 neves vendég vesz részt az eseményeken. A szervezők tematizált estekre, vitákra, kifejezetten gyermekeknek és fiataloknak szóló vetítésekre, hat zenei eseményre, fotókiállításra, kulináris estekre és jótékonysági rendezvényre is várják az érdeklődőket. A CinEast fesztivál rendkívül gazdag és sokrétű programjával betekintést kínál Közép- és Kelet-Európa filmművészetébe és kulturális közegébe." (Radek Lipka, a CinEast fesztivál programigazgatója)

A fesztivál célja Luxemburg nemzetközi közönségének bemutatni az elmúlt évek legjobb filmjeit, amelyek közül több sikeresen szerepelt a nagyobb filmfesztiválokon, azonban Luxemburg sok nemzetiségű közönsége még nem láthatta őket. A rendezvény arra is törekszik, hogy különféle kísérőesemények (koncertek, kulináris estek, kiállítások stb.) során népszerűsítse a részt vevő országok kultúráját, valamint a multikulturális Luxemburgban beszélgetések, eszmecserék, viták színterévé váljon.

A magyar filmművészetet idén 5 egész estés film: Fliegauf Bence Csak a szél, Pálfi György Final Cut, Szabó István Az ajtó, Orosz Dénes Poligamy és Bergendy Péter A vizsga című alkotása, továbbá Zomborácz Virág Valami kék és Simonyi Balázs Finale című rövidfilmje, valamint Cakó Ferenc Érintés és Kiss Virág Változás című animációs filmje képviseli.

Pálfi György kiemelt vendége az idei fesztiválnak, hiszen a fesztivál zsűrijébe is meghívást kapott, a Cinéfocus szekció keretében pedig válogatást mutatnak be munkáiból.

A fesztivál hivatalos versenyében nyolc alkotás vesz részt: Archeo (J. Cvitkovič), Mindenki a mennybe megy (R. Jude), Gulf Stream Under the Iceberg (Y. Pashkevich), Long Live the Family! (R. Sedláček), Made in Ash (I. Grófová), Rose (W. Smarzowski), Tilva Rosh (N. Ležaić) és Vegetarian Cannibal (B. Schmidt). A zsűri tagjai Pálfi Györgyön kívül a luxemburgi filmgyártás öt jelentős személyisége – köztük az elnök, Beryl Koltz filmrendező.

A program két tematikus ciklusból áll: a "Vissza a gyökerekhez" szekcióban a hovatartozás és az identitás kérdésével foglakozó alkotások kaptak helyet, míg a "FunnyEast" a legjobb vígjátékokat mutatja be. A Cinéfocus szekció keretében egyebek mellett Pálfi György, továbbá Robert Więckiewicz lengyel színész, Michal Hogenauer cseh rendező munkáiból mutatnak be válogatást. A fesztiválra látogató vendégek idén többek között Silviu Purcărete, Pálfi György, Jan Cvitkovič, Juris Poškus, Nikola Ležaić, Anca Damian, Robert Sedláček és Kristijonas Vildžiūnas.

A CinEast 2012-ben jelentős fotókiállítást is rendez "Vissza a gyökerekhez" címmel, melynek során 6 lengyel, cseh és magyar fényképész több mint 100 munkáját láthatják az érdeklődők. Számos zenei eseményre (Twinkle Brothers&Trebunie Tutki, Balti est, Balkán est, Magical DJ/VJ night és Szaza plays Polanski) és a régió finomságait kínáló vacsoraestre is sor kerül a rendezvény során.

A fesztivál keretében első alkalommal a filmszakma képviselőinek részvételével CinEast Pro címmel műhelytalálkozóra is sor kerül, amelynek célja a nemzetközi koprodukciók előmozdítása.


Bővebb információ:

Hivatalos weboldal:
www.cineast.lu / http://www.cineast.lu/presse/2012/

Kapcsolat:
festival@cineast.lu

Bemutatkozás: 
http://www.cineast.lu/presse/2012/festival/CinEast2012_Presentation_EN.pdf

Program: http://www.cineast.lu/presse/2012/presspack/CinEast2012_programme_flyer.pdf


A CinEast 2012 fesztivált a non-profit polska.lu szervezet rendezi a Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumünster (CCRN), a Cinémathèque de la Ville de Luxembourg, az Utopia Group of Cinemas S.A., az Images Animées, az Ancien Cinéma, a European School és a Lycée Classique de Diekirch együttműködésével. Főbb partnerek: Luxembourg város, luxemburgi kulturális minisztérium, lengyel külügyminisztérium, Lengyel Filmintézet (PISF), luxemburgi lengyel nagykövetség. Partnerek: Szlovák Filmintézet (SFU), Cseh Filmközpont, Luxemburgi Filmalap, Luxemburgi Egyetem, Román Kulturális Intézet Bukarest, brüsszeli cseh központ, Esch város, brüsszeli bolgár nagykövetség, az EU Fordítóközpontja és mások.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés