bezár
 

színház

2012. 10. 10.
Megnyitja az évadot a Gólem Színház
2012. október 23. Jurányi Inkubátorház, Budapest, Jurányi utca 1-3.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az október 23-án 19 órai kezdettel a Gólem Színház legújabb darabját, a Ha lesz egy férfinak... című előadását láthatja a közönség a Jurányi Inkubátorházban.
Ha egy intézetben nevelkedett, illetve egy a kisebbségi és ellenzéki lét minden gyötrelmét megtapasztalt gyermek találkozik felnőtt alkotóként egy színházi térben, akkor nem hétköznapi feszültségek és megértések részese lehet a közönség. Frenák Pál és Visky András társalkotóként vesz részt a Gólem Színház legújabb, Ha lesz egy férfinak… című előadásában.

A darab koncepciójában Borgula András rendező sokkal többet bízott az alkotókra, mint az megszokott egy színházi produkció esetén. A két napos workshop során nemcsak a Talmuddal és a benne található történetek logikájával ismertette meg a darab alkotóit, hanem a teljes stáb részt vett Talmud-Tóra tanuláson, meglátogatták a Zsidó Múzeum levéltárát, megismerték a kóserság mélyebb összefüggéseit.

<iframe width="420" height="236" src="http://www.youtube.com/embed/m1UqwGI84-I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Frenák Pál reflexiói

Szkéné színház


<iframe width="420" height="236" src="http://www.youtube.com/embed/8cLJQWVAg3w" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Visky András reflexiói


Mindezen munka után három tórai, a Talmudban feldolgozott történetből az alkotók választottak egyet, amely aztán a megszülető darab kiinduló magját jelentette. A történet a lázadó és engedetlen fiúról szól, akit szülei az Isten törvénye értelmében kövezés általi halálra ítélnek.

A szöveg így szól: "18. Ha lesz egy férfinak lázadó és engedetlen fia, nem hallgat apja hangjára és anyja hangjára, és meg bár megfenyítik, utána sem hallgat rájuk. 19. ragadja meg őt apja és anyja, vigyék ki a város véneihez a helység kapujába, 20. és így szóljanak a város véneihez: Ez a fiúnk lázadó és engedetlen, nem hallgat a szavunkra, dorbézol és részeges. 21. Akkor kövezzék őt halálra a város férfiai mind. Így irtsd ki a gonoszt a körödből! Egész Izrael hallja meg ezt, és féljen!" (Mózes V. 21:18)

Marie-Julie Debeaulieu


A Ha lesz egy férfinak… című előadás első részében Visky András író színműve és Frenák Pál koreográfiája kel különös és egymásba fonódó életre Marie-Julie Debeaulieu, a Frenák Pál Társulat tagja, valamint Takátsy Péter (Katona József Színház színésze) és Szilágyi Kata (Hoppart Társulat tagja) színészek előadásában.

Takátsy Péter


Az előadás második része teljes mértékben improvizációra épül. A törvényt egy-egy közéleti személyiség, illetve a közönség értelmezi. Az ekkor születő mondatokból, gondolatokból folytatódik a Ha lesz egy férfinak… kezdetű címadó bibliai mondat.

A közönség azonban nemcsak a helyszínen mondhatja el véleményét, benyomásait. A Gólem Színház facebook oldalán kommentekben is hozzájárulhat, valódi alkotójává válhat a darabnak.

Szilágyi Kata


Ha lesz egy férfinak...
 

Személyek:
Férfi: Takátsy Péter
Anya: Szilágyi Kata
Tánc: Marie-Julie Debeaulieu 
Író: Visky András
Koreográfus: Frenák Pál
Dramaturg: Németh Virág
Díszlet/jelmez: Juristovszky Sosa
Produkciós vezető: Marcsa Barbara
Rendező munkatársa: Hollós Zsófia
Rendező: Borgula András

www.golemszinhaz.hu

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés