bezár
 

irodalom

2012. 10. 09.
Kaleidoszkóp VersFesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kávészünet zenekar és Huzella Péter verszenei koncertjével megkezdődött a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál kedden Nyíregyházán. Az október 14-ig tartó művészeti programsorozaton félszáz rendezvény várja a színház, a zene, a filmek és a költészet kedvelőit a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

prae.hu

 Lutter Imre, a szervező Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke a keddi fesztiválindító sajtótájékoztatón elmondta: idén a fesztivál történetének eddigi legszínesebb programját állították össze a szabolcsi megyeszékhelyen, ahol a következő egy hétben szinte minden a versről fog szólni.
   
A seregszemle versenyprogramjában számos amatőr és profi színész, zenész, előadó méretteti meg magát a versszínház, a verszene, a versmondás és versfilmek kategóriáiban. Lutter Imre tájékoztatása szerint a rendezvényen a televízióból ismert színészek mutatkoznak be eddig kevésbé ismert oldalukról, hazai és határon túli társulatok hozzák el sok száz kilométerről darabjaikat, míg a délelőtti és a délutáni produkciók nem pusztán színházi előadások és koncertek, hanem a Nemzeti Alaptantervben is rögzített tananyag színpadi változatai.
   
"A Móricz Zsigmond Színház számára megtiszteltetés, hogy egy rangos, Közép-Európa-szerte egyedülálló seregszemlének az intézmény adhat otthont" - hangsúlyozta Tasnádi Csaba igazgató az eseményen. A direktor egyben emlékeztetett arra, hogy a nyíregyházi színművészek kétszer is elnyerték a Kaleidoszkóp-díjat.
   
A 14. Kaleidoszkóp VersFesztiválra hivatásos és nem hivatásos társulatok, előadók, zenekarok, filmesek és versmondók százai érkeznek az ország minden pontjáról, illetve a határon túlról Erdélyből, a Szilágyságból, a Vajdaságból és a Felvidékről. A fesztivál színházi programjában a határon túli társulatok közül a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház két előadóestet mutat be a közönségnek, de színpadra lép többek között a Holdvilág Kamaraszínház, a helyi Móricz Zsigmond Színház, valamint a Littera Nova Kiadó és Tóth Zsóka is.
   
A közönség a szegedi Parastúdió, a Pannon Várszínház, a kolozsvári ŐszinTe versszínház, a szabadkai Életjel Csáth Géza Kör előadásait is megtekintheti. A fellépők közül R. Kárpáti Péter, Koltai Róbert, Székhelyi József és Gerendás Péter, Turi Bálint és Kulcsár-Székely Attila, Galkó Balázs, Dolmány Attila és Karácsonyi Zoltán tart önálló verses-zenés előadást.
   
A zenekarok közül kedd este ad koncertet a Szabó Balázs Band, a Gondola, a Kicsi Hang, Gosztola Adél, Dobó Dániel és Gömbös Gyula, és szintén az első napon nyílik Porpáczy Zoltán formabontó versplakát-kiállítása a színház galériájában, amely a rendezvény ideje alatt ingyenesen látogatható.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés