bezár
 

színház

2012. 10. 09.
Két díjat is kapott a Proton Színház Szarajevóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két díjat is elnyert a Proton Színház az 52. szarajevói MESS Fesztiválon, amelyen Nehéz istennek lenni című produkciójával szerepelt a társulat.

Szkéné színház

A szarajevói MESS Nemzetközi Színházi Fesztivált szeptember 28. és október 7. között rendezték meg - áll a színház MTI-hez eljuttatott keddi közleményében. Mint írják, a fesztiválra a Proton Színház Nehéz istennek lenni című előadása is meghívást kapott Romeo Castellucci Az arc fogalma Isten fiában vagy Heiner Goebbels Max Black című rendezése mellett.
   
A Mundruczó Kornél rendezte előadás a Színházi Kritikusok Nemzetközi Szövetségének (IATC) elismerését, valamint a MESS Forum Luka Pavlovic-díját nyerte el, amelyet szintén színházi kritikusok és újságírók ítélnek oda.
   
A 2010 májusában Brüsszelben bemutatott Nehéz istennek lenni több mint két éve járja a világot. A nemzetközi koprodukcióban készült előadás vendégszerepelt Lisszabon, Essen, Rotterdam, Bordeaux, Tallinn, Bécs, Poznan, Genf, Mulhouse, Drezda és az ausztráliai Adelaide fesztiváljain. Az előadást Budapesten a Trafó Kortárs Művészetek Háza műsorán, speciális helyszínen, egy raktárépületben láthatta 2011 tavaszán és őszén a közönség.
   
Mundruczó Kornél és Bíró Yvette darabjának középpontjába az emberkereskedelmet és a prostitúciót helyezte. A történet szerint két kamion áll az út szélén, árut cserélnek: három fiatal nőt. Egy nagyszabású terv készül, ha sikerül, másnapra minden megváltozik.
 
A leleplezés kulcsa a fiú, akit eddig elrejtettek a világ szeme elől. Nem hibázhatnak, ezért a raktér falai között új törvények születnek. Aki nem engedelmeskedik, nem térhet haza.
 
Azonban közöttük van egy idegen, aki bármikor közbeavatkozhatna, mégsem teszi meg, mivel parancsot kapott rá. Mint az Isten, megteremtve a világot, némán szemléli teremtményeit. De meddig lehet csupán megfigyelőnek maradni? - teszi fel a kérdést a társulat.  
   
A Proton Színház produkciói közül legközelebb a Szégyent láthatja a közönség október 23. és 26. között a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A Nehéz Istennek lenni című előadást fűtésszezonban nem játsszák, de várhatóan tavasszal a kamion újra útra kel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés