bezár
 

art&design

2012. 10. 09.
Egy soha nem látott táj dinamizmusa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csordás Zoltán festőművész szerint a "Táj elillan. A pillanatban áll örök valósága. A pillantás szövi megismételhetetlen egésszé." Ennek a gondoltnak a hatása alatt alkotott munkái a Vázlatok – Egy soha nem látott táj dinamizmusa című kiállításon tekinthetőek meg 2012. november 30-ig a Fiktív Pubban.

prae.hu

Bokody Péter művészettörténész következőképp fogalmazott a kiállítás megnyitóján: „Csordás Zoltán itt kiállított képei két, látszólag ellentétes tradícióból táplálkoznak. A képek egyrészt nem képek a szó klasszikus értelmében: festék ugyan van, de nem egy kifeszített vászonfelületre kerül rá. Csordás képeinek alapjai elfűrészelt lécdarabok, amelyeket általában a festők keretként használnak. Itt ezek a hosszúkás, sokszor tördelt lécdarabok a képfelület egyedüli hordozójává válnak, megfordítva ezzel kép és keret viszonyát. Ebben a tekintetben az itt kiállított képek a modern festészet azon kritikai hagyományához kapcsolódnak, amely látványként meghatározott képpel ellentétben a kép anyagiságát, médiumát helyezte előtérbe. A munkák érdekessége az, hogy a klasszikus festmény kritikája mellett (után?), ugyanakkor visszanyúlnak az ábrázoló festészet egyik klasszikus tradíciójához is: a tájképhez. Ezeken az összerakosgatott lécdarabokon markáns horizontvonallal jelzett táj és a kék ég tárul fel. Klasszikus téma, a szemlélődés egyik legtisztább formája. Csordás képein ezek a tájak szépen megférnek a lebontott képfelülettel, a cikk-cakkban haladó lécek, amelyek sok esetben megtörik a horizontot, ugyanakkor nem sértik meg ennek a kék égnek az illúzióját. Tördelt felületen töretlen látvány – ezt kínálják Csordás képei, olyan képi tapasztalatot, amelyet kár lenne kihagyni!”
Vázlatok – Egy soha nem látott táj dinamizmusa
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés