bezár
 

art&design

2012. 10. 09.
Üvegtárgyak árverése a Belevederénél
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Száztizenöt üvegtárgyat kínál szombati árverésén a Belvedere Galéria. A kínálatban a legnagyobb számban muranói üvegek szerepelnek, de találni cseh, francia, német, osztrák, belga és skandináv darabokat is.

prae.hu

Az értékes darabok többsége jelzett, datált, sokat reprodukáltak közülük és művészeti könyvekben is hivatkoznak rájuk.
   
Kovács Katalin, a galéria vezetője három, az ősi technikákat is őrző, kimagasló kortárs műtárgyat emelt ki a muranói üvegek közül: egy Vittorio Zecchin tervezte antik olajtartó alakú vázát, amelynek különlegessége, hogy fekete színe fény hatására kékbe vált, egy, a velencei üvegművészek ötletdíjával kitüntetett üvegszobrot, a Roberto Cammorano formaterve alapján készült Napkelte Velencében című kompozíciót, valamint egy kavics formájú, zöld, piros és sárga díszítésű vázát, Luigi Onesti munkáját. Kikiáltási áruk 65, illetve 180-180 ezer forint. 
   
Rombusz és háromszög formájú oldalak illesztésével érte el Flavio Polli üvegeinek csillogó, sokszoros, a csiszolt gyémánthoz hasonló tükröződődését. Vörös "gyémántvázája" 45 ezer, antracitszürke darabja 32 ezer forintról indul. 
   
Különleges darab a szőlődekorral díszített, zöldben, sárgában és lilában játszó irizáló Loetz-váza az 1900-as évekből. A 120 ezer forintról indított műtárgy egy angliai magyar gyűjtő kollekciójából érkezett az árverésre.
A karlsbadi Moser gyár ametiszt színű vázájának palástján amazonokat ábrázoló relief látható. Az 1920-as évekből való, 140 ezer forintért kínált üveget a gyár történetét feldolgozó irodalom kiemelt helyen tárgyalja.
 
A német Zwiesel gyár Heinrich Löffelhardt formaterve alapján készült, áttetsző zöldszínű, buborékokkal díszített három vázáját pedig az amerikai Judith Miller említi a XX. századi üveg című munkájában.
A legdrágább tételt a szecesszió világhírű művésze, a francia René Lalique jegyzi, az ő formaterve alapján készült, orchideamintával díszített, színtelen üvegtál kikiáltási ára 260 ezer forint.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés