bezár
 

art&design

2012. 10. 09.
Mi a magyar? - nemzetközi konferencia
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap zár a Műcsarnok Mi a magyar? Kortárs válaszok című kiállítása; a finisszázs hetében a visegrádi országok nemzeti identitásának kulturális vetületeit vizsgáló nemzetközi konferencia, tárlatvezetések, borestek, zenei és filmes programok várják a látogatókat.

prae.hu

 Mintegy ötven kortárs képzőművész munkáin keresztül keresi a választ a címben feltett kérdésre a Műcsarnok augusztus 2-től látogatható kiállítása, amely várhatóan az intézményben egy évtizede nem tapasztalt, több mint tizenötezres látogatószámot produkál. A közönséget péntektől a vasárnap esti zárásig számos különleges programmal várják - tájékoztatta az MTI-t a Műcsarnok.
   
ID4 - Nemzeti identitás a visegrádi országok kortárs kultúrájában címmel pénteken és szombaton workshopokkal, dzsesszkoncertekkel és filmekkel kísért nemzetközi konferenciának ad helyet a Hősök terén található kiállítóhely.
   
Mint a szervezők közölték, az ID4 projekt célja, hogy megjelenítse a nemzeti identitás témájának a képzőművészetben, a zenében és a filmben fellelhető árnyalt és hiteles kifejeződéseit, hangsúlyossá téve azokat a pontokat, amelyek ezen a téren összekötik vagy elválasztják a kortárs cseh, lengyel, szlovák és magyar kultúrát.
   
A konferencián a nemzeti önazonosság és a képzőművészet kapcsolatáról tart előadást mások mellett a neves cseh szobrász, David Cerny is, akinek Entrópia című, 2009-ben Brüsszelben bemutatott, a nemzeti sztereotípiákra reflektáló műve Európa-szerte hatalmas visszhangot keltett.
   
A kiállításhoz kapcsolódva a Műcsarnok nagy sikerű borestsorozatot indított, melynek során pénteken Vida Péter szekszárdi borász mutatkozik be, majd vasárnap a szomolyai Kaló Imre zárja a neves bortermelők alkotta sort.
   
Édes hazám címmel vasárnap, a tárlat finisszázsán Lackfi János, Schein Gábor, Szálinger Balázs és Térey János költők olvassák fel verseiket, egyszerre kapcsolódva a nemrégen megjelent, azonos című kortárs közéleti versantológiához és a Műcsarnok kiállításához, melyben aznap Gulyás Gábor kurátor tart záró tárlatvezetést.
   
A Mi a magyar? vasárnap este 18 óráig látogatható; a konferencia és a finisszázs részletes programját a www.mucsarnok.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés