bezár
 

színház

2012. 10. 08.
Dán mangaopera a Nemzeti Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Háborúról, hadvezérről, zsoldosokról és szenvedő hátországról szóló mangaoperát mutat be War Sum Up címmel a vizuális színjátszás úttörőjének számító Hotel Pro Forma dán társulat és a Lett Nemzeti Opera szerdán a Nemzeti Színházban, a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

Szkéné színház

Az előadás a japán nó színház hagyományait fejleszti kortárs operává. A cselekmény a hadviselés történetének három állandó szereplője, a kém, a harcos és az egyszerű zsoldos históriája - olvasható a Budapesti Fesztiválközpont tájékoztatójában.
   
A War Sum Up az ármánnyal, cselszövéssel, gyilkolással fémjelzett és láthatólag soha véget nem érő háborúk legfrissebb értelmezése. Szereplői istenek, démonok és emberek, a produkcióban a keleti hagyományokat, a nyugati kultúrát és a 21. század teatralitását ötvözik.
   
A Hotel Pro Forma a japán kultúra ősi elbeszélő módját máig őrző rajzolt történetek, a mangák képes beszédét vitte színpadra. A dalszövegek a több száz éves nó színház mestereinek szövegei alapján íródtak, a dallamok pedig a hagyományt a modernitással keverik. 
   
A nó ősi zenés-táncos drámaformákból, a szentélyek, templomok előtti tereken a 12-13. századtól előadott különféle ünnepi játékokból fejlődött ki. A zenei kísérettel előadott, hagyományos japán színjátékforma a 14. században vált önálló műfajjá.

Az előadást a fényfestés újdonságai és a színpadi eszköztár szokatlan együtthatása teszi egyedülállóvá.
   
A játékmester szerepét Ieva Ezeriete, a zsoldost Aigars Reinis, a harcost Gundars Dzilums, a kémet pedig Liga Paegle alakítja, a rendező Kirsten Dehlholm.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés