bezár
 

film

2012. 10. 08.
Rövidfilmpályázat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különös találkozás címmel a Hamza művészházaspár kultuszának ápolására hirdetett rövidfilmpályázatot a hagyatékot ápoló jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria; a felhívásra 15 évesnél idősebb amatőr és profi filmesek, valamint alkotói csoportok november 15-ig küldhetik be pályamunkáikat - közölte Gurzó K. Enikő, a gyűjtemény munkatársa hétfőn az MTI-vel.

prae.hu

 A megmérettetésre a múzeum kiállításait népszerűsítő, bemutató, az alapítók életművét ismertető produktumokkal lehet jelentkezni. Műfaji megkötés nincs, így többek között riportot is elfogadnak, ám a pályamű nem haladhatja meg a 15 percet, etikailag pedig kifogásolhatatlannak kell lennie - tette hozzá a művészettörténész-muzeológus.  
   
Nevezési díj nincs, minden alkotó vagy alkotói csoport több művel is benevezhet. A rövidfilmeket az 5100 Jászberény, Gyöngyösi út 7. címre kérik beküldeni DVD-n. A zsűri által legjobbnak ítélt pályaműveket folyamatosan vetítik majd a Hamza D. Ákos filmrendezői munkásságát összegző, Különös találkozás című tárlat keretében. 
   
Az 1903-ban Hódmezővásárhelyen született Hamza D. Ákos alkotói pályája két területen - a képzőművészetben és a filmrendezésben - bontakozott ki, emellett újságíróként, politikusként, televíziós szakemberként, szakszervezeti alapítóként, filmvállalat-tulajdonosként is karriert futott be.

A filmrendezés és -gyártás technikáját Párizsban sajátította el René Clair asszisztenseként, és Magyarországon hasznosította a hazai hangosfilmgyártás hőskorában. Sikeréhez, népszerűségéhez az is hozzájárult, hogy a kor legkiválóbb színészeivel dolgozhatott együtt. 
   
A kalandos sorsú, sokáig Sao Paulóban élő alkotó Jászberényben 1987-ben rendezett kiállítást, a város pedig díszpolgárává fogadta. 1989-ben feleségével együtt úgy döntöttek, hogy végleg hazaköltöznek, életművük zömét - 200 festményt, 9 faszobrot és a felesége divatrajzait - pedig Jászberénynek adományozzák.

A város tiszteletből egy kertes házat ajánlott fel nekik, amelyben a művész haláláig, 1993. május 16-ig laktak. Ebben az épületben nyílt meg 1995-ben a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés