bezár
 

irodalom

2012. 10. 06.
Emlékkötet és hasonmás kiadás jelenik meg a Garay-bicentenáriumra Szekszárdon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A költő levelezését tartalmazó emlékkötet és egy Háry János hőstetteit elbeszélő, múlt századi könyv hasonmás kiadása jelenik meg Garay János (1812-1853) születésének 200. évfordulója alkalmából Szekszárdon.

prae.hu

A tervek szerint decemberben, 300-500 példányban napvilágot látó emlékkönyv a költőnek írt, illetve az ő tollából származó 145 levelet tartalmaz a Tolna Megyei Levéltár gyűjteményéből - mondta az MTI-nek Kaczián János szerkesztő.

A 150 oldalas kötetben forrásértékű, eddig még nem publikált levelek is helyet kapnak, többek között Arany János, Vörösmarty Mihály írásai, valamint német nyelvű szövegek, a szekszárdi születésű költő ugyanis az 1830-as években még német nyelven írta leveleinek egy részét - tette hozzá.

A levelezést bő fotóanyag, valamint egy Garay-családfa egészíti ki, és az album a Magyarországon ismert Garay-emlékhelyeket is bemutatja.

A PTE Illyés Gyula kara és a helyi tudományos ismeretterjesztő egyesület Haugh Béla (1871-1920) tanár, író 1914-ben megjelent - ma jobbára antikvár aukciókon felelhető - Vitéz Háry János hőstettei című kötetének hasonmás kiadását jelenteti meg. A költő legismertebb művét, Az obsitost feldolgozó elbeszélés Háry születésétől időskoráig írja tovább a történetet könnyed, ma is érthető stílusban. A könyv - amelyet november 5-én mutatnak be - egyelőre száz példányban, kemény fedeles változatban, számozottan jelenik meg.

A szekszárdi szüreti napokon elkezdődött és jövő év márciusig tartó bicentenáriumi sorozat keretében október 10-én, a költő születésnapján hangversennyel, kiállítással, irodalomtörténeti előadásokkal idézik meg Szekszárdon Garay Jánost és korát; később többek közt vers- és prózamondó versenyt rendeznek, szekszárdi középiskolások pedig a Bartina néptáncegyüttessel közösen színre viszik Kodály Háry című daljátékának részleteit.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés