bezár
 

film

2012. 10. 06.
Antalyában és Montrealban az Aglaja
Sajtóközlemény, Magyar Filmunió / Magyar Nemzeti Filmalap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi premier - Deák Krisztina új filmje az antalyai, majd a montreali filmfesztiválon is bemutatkozik a nemzetközi közönség előtt. Antalyában Szabó István lesz a zsűri elnöke.

prae.hu

Deák Krisztina részvételével tartják az Aglaja című film nemzetközi premierjét jövő héten az antalyai filmfesztiválon, mely a térség vezető filmes rendezvényeinek egyike. Az idén 49. alkalommal megrendezendő filmünnep rangos versenyprogramjában 10 új filmet hívtak meg a szervezők.

Deák Krisztina (Eszterkönyv, Jadviga párnája) legutóbbi filmje anya és lánya egymásrautaltságáról, a család széthullásáról, az összetartozás nagyszerűségéről és átkáról, a felnőtté válásról szól. A főszerepekben Ónodi Eszter, Bogdán Zsolt és Jávor Babett látható.

A történet valós eseményeket dolgoz fel, egy menekült kelet-európai artistacsalád kálváriáját meséli el Nyugaton. A forgatókönyv, melyet a rendezőnő jegyez, a fiatalon meghalt, román származású svájci írónő, Aglaja Veteranyi A gyermek a forró puliszkába esett című regénye alapján készült. A lengyel és román partnerekkel koprodukcióban készült film operatőre Máthé Tibor volt, magyar producere Muhi András, gyártója az Inforg Stúdió.

<iframe width="420" height="236" src="http://www.youtube.com/embed/WY3oSqICy8E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Szabó István lesz az antalyai nemzetközi filmfesztivál zsűrijének elnöke. A világhírű magyar rendezőt különdíjjal tünteti ki a fesztivál szombat esti megnyitóján, az elismerést Szabó személyesen veszi át. Az antalyai filmfesztivál műsorra tűzi Az ajtó című legutóbbi Szabó-filmet, és a közönsége mesterkurzus keretében találkozhat az Oscar-díjas magyar rendezővel.

Az antalyai nemzetközi premiert követően az amerikai kontinensen is bemutatkozik Deák Krisztina új filmje. Az október 10-én kezdődő montreali "Festival du noveau cinéma" tűzi műsorra az Aglaját, melyet október 11-től vetítenek a magyarországi mozik.

Bővebb információ a filmről:
http://filmunio.hu/filmker1.php?lang=hu&id=965

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés