bezár
 

film

2012. 10. 06.
Ornella Mutival és Gérard Dépardieu-vel ünnepelték Groznijt
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fényűző koncerttel, neves külföldi színészekkel és zenészekkel, köztük Ornella Mutival és Gérard Dépardieu-vel ünnepelték péntek este a csecsen főváros napját.

prae.hu

Groznij tavaly is világsztárokat felsorakoztató show-műsorral hívta fel magára a figyelmet. Egy éve még azzal magyarázhatták a fényűzést, hogy a város napja egybeeseett a kaukázusi köztársaság vezetőjének, Ramzan Kadirovnak a 35. születésnapjával.

Akkor Kevin Costner és Eva Mendes filmsztárokra, valamint Vanessa Mae világhírű hegedűművészre sem sajnálták a pénzt. Az idén Ornella Muti olasz és Gérard Dépardieu francia filmszínészek mellett Craig David brit popénekes, Arash, az iráni származású énekes és kiváló orosz előadók: Valerij Meladze, Szoszo Pavliasvili és Dmitrij Djuzsev színész is felléptek a péntek esti nagyszabású koncerten.

A kilencvenes évek második felének két háborújában hatalmas pusztításokat elszenvedett csecsen fővárosban ma csillogó felhőkarcolók emelkednek, s a városközpontban lenyűgözően hatalmas mecset áll.

Kadirov elnök a Groznij Cityre keresztelt monumentális városközpont előtt emelt színpadon megemlékezett a bombázásokról, és apjáról, Ahmat Kadirovról, a 2004-ben merényletben elhunyt első csecsen elnökről. Arról is beszélt, hogy Oroszországban egyetlen terület sem fejlődött olyan gyors tempóban, mint Csecsenföld, és átadta a város lakóinak Vlagyimir Putyin üdvözletét.

Moszkva 1994-1996 között, majd 1999-től 2001-ig vívta két csecsenföldi háborúját a kaukázusi szakadár szélsőségesek ellen. A lázadók elleni küzdelem ma sem ért véget az Oroszországhoz tartozó, észak-kaukázusi köztársaságban.

Hivatalos adatok nem szólnak róla, de politológusok szerint Kadirov rendszerének támogatására a Kreml évente hatalmas összegeket fordít.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés