bezár
 

film

2012. 10. 05.
KISKAKAS 5 - Tart az animációs filmnapok programja a Toldiban
2012. október 4-5-6., Toldi mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 4. és 6. között ismét KISKAKAS Animációs Filmnapok a Toldi moziban! Az előző évekhez hasonlóan idén is az animációs filmművészet legfrissebb, feltörekvő, műfaj-újító alkotásaival ismerkedhetnek a látogatók.

prae.hu

A KISKAKAS Animációs Filmnapok továbbra is legfontosabb küldetésének tartja, hogy az animációs filmművészet legfrissebb, feltörekvő, műfaj-újító alkotásaiból nyújtson ízelítőt. Éppen ezért a vetítések fő irányát a világ legizgalmasabb, legprogresszívabb animációs iskoláinak programjaiból készült válogatások adják majd ebben az évben is.

Ugyanakkor a korábbi KISKAKASok hagyományát is követve, az idén még nagyobb hangsúlyt kapnak a bemutatók, előadások, szimpóziumok és viták. A beszélgetések fókuszában olyan kulcskérdések állnak majd, mint a mozgókép online kultúrában betöltött szerepének köszönhető, az animáció műfaji kereteit, előállítását és forgalmazását is megújító trendek, vagy a piacorientált animációs filmipartól távolságot tartó, alternatív alkotói megjelenési formák, és ezek elsődleges megjelenési felületével; az internettel való kölcsönhatások.

Mindezen kérdéseknek az alkotók fiatal nemzedékei nem csupán részesei, de formálói is lehetnek, és hogy miképpen gondolkodnak minderről, az kiderül a KISKAKAS vetítéseit kísérő programok során.

A KISKAKAS nézői idén is láthatják MOME legfrissebb diploma- és vizsgafilm termését MOME Anim Premier, 2012! címmel, kiemelt vendégként bemutatkozik Oroszország néhány nagy animációs iskolája, fontosabb műhelyei és stúdiói, illetve lesz válogatás az izraeli Bezalel Academy animációs képzésének terméséből is.

Visszatérő műsorszám a MOME régi partnereinek, az Animation Sans Frontières elnevezésű képzésbe tömörülő iskolák legújabb munkáinak vetítése, illetve a párizsi Gobelins, école de l’image Best of válogatása. Mindez kiegészül egy kettős retrospektív vetítéssel John Halas és Macskássy Gyula munkáiból, a mesterek születésének 100. évfordulója előtt tisztelegve.

Ám a főszerep ezúttal is a jövő generációké és az új média adta lehetőségeké: lesz Demo Scene bemutató/real-time mozgókép a bitek bűvöletében; Online Animáció kerekasztal a Dazoo-val és a Magyar Hangyával a kisfilm forgalmazásról; és a tavaly nagy sikert aratott Filmkritka Live, a MOME diákfilmjeinek élveboncolása az ELTE filmkritikus hallgatói által.


PROGRAM

Október 4.

19:00 - MOME 2012
21:00 – zártkörű megnyitó, koktél

Október 5.
Nagyterem
15:00 - Bezalel Academy, Izrael
17:00 - Animation Sans Frontieres iskolák
19:00 - School Studio Shar – iskola-válogatás, Oroszország
21:00 - best of Gobelins, l’école del’image

Kisterem
14:30 - School Studio Shar – iskola-válogatás, Oroszország
16:30 - Dazoo és Magyar Hangya, kerekasztal beszélgetés a kisfilmforgalmazásról
18:30 - A Gobelins-story, Eric Riewer előadása
20:30 - Hommage à John Halas, retrospektív

Október 6.
Nagyterem
15:00 - best of Gobelins, l’école del’image
17:00 - MOME 2012
19:00 - School Studio Shar – stúdió-válogatás, Oroszország
21:00 - Bezalel Academy, Izrael

Kisterem
14:30 - Vakond 2.
16:30 - Demo Sceene, kerekasztal beszélgetés a real-time mozgóképről
18:30 - Film Kritika Live, animációsok vs filmkritikusok élőben
20:30 - Hommage à Macskássy Gyula, retrospektív

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés