bezár
 

film

2012. 10. 05.
Forgatókönyveket díjazott a Budapest Film
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint hetven pályázat érkezett a Budapest Film forgatókönyvírói pályázatára, amelynek eredményhirdetését pénteken tartották Budapesten. A nyertes pályaművet a Szabados Igor művésznéven induló Baráth Katalin adta be, a fődíj 500 ezer forint volt.

prae.hu

 Jung Zsuzsanna, a Budapest Film Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az eredményhirdetéssel egy nyolc hónapos folyamat ér véget. Felidézte, hogy a forgatókönyvírói pályázatot azért írták ki, hogy "színvonalas, nézhető, fogyasztható" filmek szülessenek Magyarországon.

Megjegyezte: a megmérettetésen bárki indulhatott, amatőrök és profik egyaránt.
   
Az első fordulóban egy treatmentet (szinopszist) kellett a pályázóknak benyújtani, a továbbjutóknak a harmadik forduló végére kellett megírnia a végleges forgatókönyvet. A treatment kidolgozásában mentorok segítették a pályázókat - mondta Jung Zsuzsanna. Az utolsó fordulóba végül három teljes forgatókönyv került és egy továbbfejlesztett treatment.    

A pályázatot értékelve Lovas Balázs forgatókönyvíró elmondta: a verseny betöltötte a célját, szerinte a beérkezett 77 pályaműből 20-30-at igazán élvezetes volt olvasni. Megjegyezte, hogy a munkákat a mentorok és a Budapest Film forgalmazási szakemberei is értékelték.    

Az első díjat a Szabados Igor néven alkotó Baráth Katalin kapta Leninland című munkájáért. A mentor Lovas Balázs volt. Elhangzott, a történet a keleti blokk szuperhőseiről szól, akik reaktiválják magukat, hogy létrehozzák a kommunista hősök paradicsomát, Leninlandet. Lovas a könyvet a legeredetibb, legmerészebb ötletnek nevezte a mezőnyben.
   
A második helyezett Hegedűs Georgina Az új fiú című forgatókönyve lett, amelyet az alkotó Orosz Dénes mentorral fejlesztett tovább. Lovas szerint ez a legkiérleltebb, legegységesebb könyv, amelyből egy graffitisekről szóló ifjúsági dráma elevenedik meg. A harmadik Fekete Fruzsina és Horváth Áron Minta apa című munkája lett, a projektet Szajki Péter rendező-forgatókönyvíró segítette. Lovas Balázs elmondta: a Minta apa az egyik legpiacképesebb forgatókönyv a mezőnyben. A munkát romantikus komédiaként jellemezte, a történetben egy terhes nő keresi a lehetséges apát egy érettségi találkozó résztvevői között.

A megmérettetés negyedik helyezettje Barabás Dániel A Társulat című treatmentje lett, a mentor Kovács M. András volt. A díjátadón Jung Zsuzsanna bejelentette: jövőre újabb forgatókönyvíróknak szóló versenyt szerveznek.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés