bezár
 

art&design

2012. 10. 04.
Klimó Károly és Ber János kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két művészbarát, Klimó Károly Munkácsy-díjas képzőművész és Ber János Franciaországban élő festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken a Francia Intézetben.

prae.hu

A Francia Intézet "Szervusz, János! - Hogy vagy Károly?" című kiállításán Klimó Károlynak 12 nonfiguratív festménye és kollázsa, Ber Jánosnak pedig 10 festménye és 2 szénrajza lesz látható. A két ország kulturális kapcsolatának bemutatása és a két művész barátsága a tárlat apropója - mondta Klimó Károly képzőművész csütörtökön az MTI-nek.
   
Klimó Károly bemutatja egyebek mellett a Tűz imádása című, harminc kisméretű olajfestményből álló ciklusát. "Mindig foglalkoztatott a tűz mint vizuális látvány, mint energia és mint dinamikus átformáló erő" - magyarázta. Kollázsai közül látható lesz a Variációk fekete formára című alkotása. 
   
Ber János első és utolsó magyarországi kiállítása 1992-ben volt a pécsi Vasarely Múzeumban. Klimó Károlyt fiatalkora óta, még az 50-es évekből ismeri. "Elküldtem neki egy két évvel ezelőtti katalógusomat két franciaországi kiállításról. Klimónak szöget ütött a fejébe, hogy együtt is kiállíthatnánk. A Francia Intézetnek meg megtetszett a közös kiállítás ötlete" - hangsúlyozta Ber János.
   
Akril festményei papírra készültek, néhány pedig vászonra van felkasírozva. Elmondása szerint az utóbbi időben koreai papírra dolgozik, mert jó nedvszívó képességű, festék alig marad a felszínén így a képeknek freskó hatásuk lesz. Festményei absztraktok, de nem tartja szorosan magát a kategóriákhoz. 
   
"Energiámat és gondolatvilágomat illetően nincs különbség egy szénrajz vagy egy festmény elkészítése között. Egyetlen különbség a gesztus, amiből létrejön az alkotás: a szén gyorsabb vonalat ad, a festett viszont lassúbbat, a dinamikájuk eltérő" - fejtette ki. 
   
Képeinek nem ad címet, az évszámot, a méretét és a technikát jelöli csak meg. Nem érzelmeket próbál megjeleníteni, hanem azt a gondolkodást vallja, hogy a festészet önálló és nem illusztrál. A tárlat november 9-ig látogatható.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés