bezár
 

színház

2012. 10. 04.
Tasnádi-drámát mutat be a szatmárnémeti színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs magyar dráma bemutatásával indítja évadát a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, amely Tasnádi István Világjobbítók című művét viszi színre.

Szkéné színház

A modern Don Quijote-történetet megalkotó Tasnádi egy másik darabját, a Malacbefőttet játszották már Szatmárnémetiben. Az akkori előadáshoz hasonlóan, a Világjobbítókat is az író bátyja, Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője viszi színre - hangzott el a bemutatóról csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.  
   
A Harag György Társulat évadnyitó bemutatójának különlegessége, hogy a Jászai Mari- és Kovács György-díjas Czintos József örökös tag ismét szerepet vállalt, több év után először.
   
Tasnádi Csaba rendező elmondta, hogy a Világjobbítók tíz éve született Mucsi Zoltán és Scherer Péter számára, ősbemutatója Kaposvárott volt 2005-ben Kovács Zsolt és Némedi Árpád fesztiváldíjas főszereplésével.
   
"Eleven, vérbő, nyelvileg bravúros, dialógusaiban feszes dráma, amely csupán alapszerkezetében emlékeztet a Don Quijote történetére, de mindenestől kortársi fogantatású komédia" - mondta a rendező. 
   
Az előadás arról beszél - tette hozzá -, hogy a kulturális hagyományait elveszítő ember óhatatlanul lecsúszik, és erkölcsileg talajtalanná válik. Az élő hagyományhoz való makacs ragaszkodás pedig - még ha néha megmosolyogtatóan naivnak is tűnik - a szellemi túlélés egyetlen lehetséges útja és forrása - mutatott rá.
   
Az évadnyitó előadáson fellép még István István, Egger Géza, Rappert-Vencz Stella, Varga Sándor, Bándi Johanna, Laczkó Tekla, Péter Attila Zsolt, Gaál Gyula, Marosszéki Tamás és Poszet Nándor. A rendező munkatársa Bessenyei István, a látványtervező Endresz Ágnes - olvasható a színház közleményében.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés