bezár
 

art&design

2012. 10. 04.
Hőerőműből kialakított múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatalmas érdeklődés övezi a kortárs művészetnek szentelt sanghaji biennálét, amelynek apropóján Ázsia legnagyobb szépművészeti múzeuma és egy erőműből átalakított múzeum is megnyitotta kapuit a kelet-kínai metropoliszban.

prae.hu

Október elejétől március végéig több száz programmal - többek közt kiállítások, műhelyviták, szakmai előadások és beszélgetések sorával - várja a kortárs művészetek iránt érdeklődőket a 2012-es sanghaji biennálé. Az 1996-ban debütált rendezvénysorozat műfajában a legnagyobbá nőtte ki magát Kínában az évek során, amit az idei programösszeállítás is bizonyít.
   
Fő kiállításai négy témakör - a tömegeket motiválni képes művészek, a történelem újragondolása, az energiaátalakítás és a kommunikáció - köré épülnek fel, többek közt kínai, mexikói, amerikai, orosz, svájci, szlovén és brit művészek munkáit felvonultatva. A nemzetköziséget hangsúlyozandó harminc város - például Amszterdam, Barcelona, Berlin, Isztambul, Moszkva, Sao Paolo, Ulánbátor és Teherán - is bemutatkozik. 
   
A biennáléhoz kapcsolódva tárta ki kapuit a Kínai Művészeti Palota, amelyet máris a New York-i Metropolitan Múzeum és a párizsi Musee d'Orsay riválisaként emlegetnek. A 2010-es sanghaji világkiállítás egykori Kína-pavilonjába megálmodott múzeum Ázsia legnagyobbja: 166 ezer négyzetméteren - 27 kiállítócsarnokban - jelenleg több mint másfél ezer műtárgy látható.
 
A palota elsősorban a kínai modern művészetek eredetét és fejlődését kívánják bemutatni: külön termet kaptak a híres modern kínai festők, köztük Sanghaj nagyja, az illusztrációiról és karikatúráiról is ismert Cseng Si-fa (Cheng Shifa). 
   
Az új létesítménybe kerülnek át a Sanghaji Szépművészeti Múzeum kiállítási tárgyai is.
   
Szintén a biennálé első napján nyitott meg az egykori hőerőműből átalakított, a "művészetek erőművéként" is emlegetett kortárs művészeti múzeum, amely 9 ezer négyzetméteren - 12 kiállítási téren - mutatja be az elmúlt 30 év legnagyobbjainak az alkotásait. Ez az első kortárs művészeteknek szentelt épület Kínában, amelyet teljes egészében az állam tart fenn.
   
A biennálé iránti érdeklődés óriási, amit a statisztikák is jól tükröznek: a művészeti palotát az első napon csaknem tízezren, a kortárs hőerőmúzeumot pedig több mint háromezren keresték fel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés