bezár
 

art&design

2012. 10. 03.
Önarcképek álarc nélkül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Major János Önarcképek álarc nélkül című kiállítása 2012. október 15-től látható a 2B Galériában. A szakmai körökben mindig is nagyra értékelt, élete során díjjakkal elismert Major János grafikus (1934–2008) a 60-as évek lázadó müvész nemzedékének enigmatikus, rendbontó és kétségtelenül eredeti figurája volt.

prae.hu

A 2B Galériában Major önarcképeit szemlélve fogalmat kaphatunk, hogyan fejlesztette a művész a műfaj hagyományait egy teljesen egyéni kifejezésmóddá – gazdagon rétegzett lélektani és egzisztenciális problémák tárulnak fel a rendbontó önarcképeken.

A válogatásban nagy számban szerepelnek a holokauszt utáni zsidó identitásra, az antiszemitizmus által meghatározott egyén pszichológiai és filozófiai helyzetére választ kereső művek. Major egy vele készült interjú szerint gondolatvilágát Allen Ginsberghez és Philip Rothoz érezte hasonlónak.

A Major műveit jellemző konvenciókat, tabukat bátran felrúgó formai és tartalmi kísérletezés, a lényegi kérdésekkel való kíméletlen szembenézés ereje még ma is erősen hat. Az Önarcképek álarc nélkül című tárlat november 10-ig lesz látható.
Major János: Önarcképek álarc nélkül
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés