bezár
 

zene

2012. 10. 02.
Dmitrij Liss vezényel Kocsis Zoltán helyett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A neves és világjáró orosz karmester, Dmitrij Liss vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) szombat esti hangversenyét a kórházban lévő Kocsis Zoltán helyett. A tavasszal betegség miatt távolmaradt Borisz Berezovszkij játssza a koncerten Hacsaturján Desz-dúr zongoraversenyét.

prae.hu

Egyesek Leonard Bernsteinhez hasonlítják Dmitrij Lisst, aki a világ egyik legjobb Csajkovszkij- és kortárs zenei előadója. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Csajkovszkij IV. szimfóniáját vezényli - közölte az MTI-vel Bukta Julianna, az együttes sajtómenedzsere. 
   
A koncert egyik különlegessége Richard Strauss Stefan Zweig szövegkönyvére íródott, 1935-ben bemutatott vígoperájának, A hallgatag asszonynak az előjátéka, amely az opera megírásának utolsó lépéseként készült el. A mű teljes előadását, amelynek e napon kellett volna elhangzania, a következő év októberére halasztották. 
   
A Nemzeti Filharmonikusok visszatérő vendége Borisz Berezovszkij, a nagy múltú orosz zongoraiskola képviselője, az orosz zongorazene ma élő egyik legelismertebb és leghitelesebb előadója - emelte ki Bukta Julianna. A zongoraművész volt az NFZ nyári dél-franciaországi turnéjának szólistája. 
   
A 43 éves muzsikus annak a szokatlan hangnemű zongoraversenynek a szólistájaként hallható, amellyel Aram Hacsaturján az első feltűnést keltette Nyugat-Európában, 1936-ban. A Desz-dúr zongoraverseny klasszikus mintákat követő, háromtételes alkotás.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés