bezár
 

film

2008. 09. 21.
Véget ért az 5. CINEFEST
Fesztiválzáró és díjátadáó ünnepség a Kossuth Art Moziban - Miskolc, 2008. szeptember 20.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Véget ért az 5. CINEFEST Érdekes kísérőprogramok, kitűnő versenyfilmek és hajnalig tartó bulik tették emlékezetessé az ötödik születésnapját ünneplő nemzetközi filmfesztivált.

Kint végig rossz volt az idő, de a mozikban pezsgett az élet. A díjátadón taroltak a lengyelek, a hazaiak közül Szirmai Márton két díjat is nyert, végre itthon is díjazták Nemes Gyulát: szombat este a díjátadó záróünnepséggel véget ért a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja Miskolcon.

A fődíjat a mexikói Isabel Munoz filmje, az In Transit kapta, a legjobb nagyjátékfilm Jameson-díjával az At the River című ukrán alkotást ismerték el, a kisjáték- és kísérleti film kategóriában a Che and I nyerte a díjat, a legjobb dokumentumfilm a lengyel 52 Percent lett, a legjobb animációs filmek pedig megosztva a Marathon és a Refrains lettek.

Életműdíjat kapott Gyarmathy Lívia, a NŐK A KÉPBEN kategória díját pedig a lengyel A Few Simple Words kapta.

Idén a CineFest a hagyományosan kitűnő versenyfilmek mellett különösen sokféle programmal várta az érdeklődőket. Szinte minden napra jutott valami: szerdán nyilvános workshop tárgyalta Közép-Európa és Hollywood kapcsolatát: a résztvevők - neves kritikusok, filmtörténészek - arra keresték a választ, hogy mi lehetett az amerikai mozi magyar és közép-európai származású létrehozóinak titka.

Csütörtökön, a dokumentumfilmes workshopon a szakma kiválóságainak - Almási Tamás, Papp Gábor Zsigmond, Sós Ágnes, Szalay Péter - filmjeit láthatta a közönség, utána érdekes beszélgetés zajlott a szervező, Szalay Péter vezetésével.

Az 5 éves CineFest, idén először, életműdíjat adott ki. A fiatal filmesek Gyarmathy Lívia, a Magyar Mozgókép Mestere előtt tisztelegtek, akinek filmjeiből retrospektív sorozatot is válogattak a szervezők.

48 országból 280 nevezés érkezett 2008-ban a CineFestre. Az előzsűri döntése értelmében a legjobb 67 film versenyzett a díjakért, melyek 24 országot képviseltek, többek között 7 lengyel, 7 német, 4 észt, 2 angol, 4 izraeli, 15 magyar és 6 spanyol film került a versenyprogramba. Számos filmet telt ház előtt vetítettek, a fesztivált a becslések szerint mintegy tízezren látogatták, a szervezők több száz hazai és külföldi szakmai vendéget regisztráltak.

A CineFest kitűnő koncertekkel is várta a miskolciakat és a városba látogatókat. A Stella Artois Koncerteken többek között a Péterfy Bori and Love Band, a Barabás Lőrincz Eklektric és a Balanescu Quartett léptek fel.

prae.hu

A vetítések után idén is számos, hajnalig tartó buli várta a filmbolondokat - köztük egy filmkritikus sztárrá vált kutyáját is - a Jameson és a Stella Artois jóvoltából. A szakma és a közönség által egyaránt (talán nem véletlenül) a legcsaládiasabbnak tartott hazai filmfesztivál jövőre is szeretettel várja régi barátait és az új érdeklődőket egyaránt!

CINEFEST - MISKOLC

www.cinefest.hu

 

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés