bezár
 

zene

2012. 09. 27.
Budapesten az Anathema, az atmoszférikus rock mestere
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két év után újra Budapestre látogat a kiterjedt magyar rajongótáborral rendelkező brit Anathema, amely október 9-én a fővárosi A38 hajón új albumát és egyre éteribbé váló zenei hangulatait mutatja be.

prae.hu

 A Weather Systems című idei, még áprilisban megjelent korong címadó dalához, az Untouchable (Part 1)-hoz készült hivatalos klip a fellegjáró, atmoszférikus rockzene tökéletes képi kifejezése.

A Lasse Hoile által készített "vizuális költemény" képsoraiban vonuló, fehéren gomolygó vagy éppen sötéten kavargó felhők mindent elmondanak a banda mostani hitvallásáról, arról, amit a lemez jellemzéséül, az Anathema zenei fejlődésének aktuális állomásáról szólva már Danny Cavanagh frontember is elmondott, amikor dalaik magasba röpítő vagy a mélységbe taszító hatásáról beszélt.

    Az Anathemának nem célja, hogy a szélesebb közönség kedvence legyen, a szakma azonban nagyra tartja a produkciót. Ennek legújabb jele, hogy az anyagot a Classic Rock magazin az év albumának jelölte, az Anathema tagjai pedig éppen a napokban vehették át a legjobb élő produkciónak járó díjat a Prog Awards 2012 elnevezésű zenei seregszemlén.

    Az albumot producerként - Vincent Cavanagh and Daniel Cavanagh mellett - a norvég Christer-André Cederberg (eddig az Animal Alpha vagy az In the Woods környékén jeleskedett) jegyzi. Ezzel is összefügg talán, hogy a zenei felvételeket Liverpool és Észak-Wales mellett Oslóban készítették. Az Észak vonzása Danny Cavanagh életét már amúgy is átalakította: egy ideje Norvégiába költözött.

    Az Anathema története során a death metál hörgő énekkel, súlyos riffekkel rideg zakatolása egy idő után a doom metál lassúságába csitult, ebből a szemléletváltásból fejlődött ki aztán a zene egyre atmoszférikusabb, már nem is a metál, hanem a progresszív rock és a poszt rock irányába nyitott, tűnődő, lebegően, felemelően szomorú jellege.

    Ez a váltás, ez a zenei fejlődési útvonal nem volt programszerű, a bandát alkotó zenészek egyéni adottságaiból teljesedett ki, a "szomorúrock" többi nagy óriása - a Katatonia, a Gathering vagy a My Dying Bride - is hasonlóan, éppen a saját féktelen indulatainak megzabolázásával, szomorú bölcsességbe forgatásával jutott el ugyanazokra a zenei égtájakra, ahol most az Anathema jár: valahol a felhők felett, ott, ahol már a szomorúság sem tud más lenni, mint emelkedett.

    Ennek az egyre emelkedő fellegjárásnak talán azért töretlen a lendülete, mert a banda tagjai tényleg testvériesen megérthetik egymást. Vincent (vokál, gitár), Danny (gitár, vokál) és Jamie Cavanagh (basszusgitár) mellett az Anathema legalább ekkora joggal már a Douglas testvéreké is, hiszen újabban John Douglas dobos húga, Lee Douglas (vokál) is taggá vált.

    Az október 9-i budapesti Anathema-koncertet a Negative Art szervezi. A zenekar előtt a Dog Called Ego elnevezésű formáció melegíti be a közönséget.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés