bezár
 

színház

2012. 09. 26.
Elhunyt Virág Katalin szerkesztő-riporter
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Virág Katalin szerkesztő-riporter, a Magyar Televízió színházi osztályának egykori tagja, színészportrék szerkesztője, riportere - tudatták munkatársai az MTI-vel szerdán.

Szkéné színház

 Az alkotót 66 éves korában érte a halál szombaton.

    Mint egykori kollégái írták, Virág Katalin több évtizedes tevékenysége komoly értéket teremtett a kulturális, elsősorban a színházi műsorok terén.

    Az MTV Arcképcsarnok életrajza szerint Virág Katalin 1946. július 19-én született Budapesten. A MÚOSZ Újságíró Iskolájának elvégzését követően az ELTE Állam- és Jogtudományi Karon szerzett diplomát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelméleti szakát is elvégezte. A Magyar Televízióban 1964-től 1999-ig dolgozott.

    Virág Katalin a Külpolitikai Szerkesztőség gyakornokaként kezdett a televízióban, de bedolgozott a Híradó adásaiba is, ott készültek első kulturális anyagai. Egy évig volt a Tévé jelenti műsornál szerkesztő, amely A Hét elődje volt. Később a Belpolitikai Szerkesztőség munkatársaként tevékenykedett. 1970-ben az irodalmi és drámai főszerkesztőséghez került, 1972-től a színházi rovat meghatározó egyénisége. Számtalan színházi előadás közvetítéséről döntött abban az időszakban, amikor hetente sugárzott színházi előadást a televízió. Fáradhatatlanul járta az országot, hogy a legjobb előadások kerüljenek a képernyőre.

    Szerkesztője lett a Színházi Album című magazinnak, amely 1972 és 1980 között a színházi világot közvetítette a nézőkhöz. Szerkesztőként Virág Katalin számos jelentős rendezőt vont be a színház népszerűsítésébe, köztük Zsurzs Évát, Fehér Györgyöt, Radó Gyulát, Márton Istvánt, Lengyel Györgyöt, Török Ilonát, Málnay Leventét, Valló Pétert, Babiczky Lászlót és Várkonyi Gábort.

A Stúdió kulturális magazinnak is készített színházi anyagokat. Később meghatározó színházi témájú műsorok kitalálója, szerkesztője volt: Olvasópróbától a bemutatóig, Két színész - egy szerep, Partnerek voltunk, emellett élő színházi közvetítések sora fűződött a nevéhez a szünetekben színházi témájú beszélgetésekkel. A Mestersége színész és a Drámaírók műhelyében című sorozatokban készített munkái felbecsülhetetlen értéket képviselnek.

    Virág Katalin munkásságát 2003-ban Jászai-díjjal ismerték el, emellett hét alkalommal Televíziós Nívódíjat vehetett át.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés