bezár
 

art&design

2012. 09. 26.
Ismét sokszoros volt a túljelentkezés az MKE-re
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Képzőművészeti Egyetemen a legnépszerűbb továbbra is a festő és a grafika (tervező- és képgrafika) képzés, de az új mediális technikákat oktató Intermédia Tanszék, a színház- és mozgóképes művészetekhez kötődő Látványtervező Tanszék, vagy az országban elsőként elindított Képzőművészet-elmélet Tanszék szakjai is sokakat vonzottak.

prae.hu

Még zajlanak a beiratkozások, de várhatóan 162 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Az MKE képzéseire évtizedek óta folyamatosan jóval többen jelentkeznek, mint ahány főt az intézmény fogadni tud. Az idén felvételt nyert diákoknak kilencszeres túljelentkezésben kellett bizonyítaniuk alkalmasságukat. Az egyetemen jelenleg 14 féle képzés folyik (osztatlan képzések, BA és MA szakok, doktori képzés), összesen mintegy 700 hallgatóval. Az intézmény 55 diákja más országokban folytat résztanulmányokat Erasmus-ösztöndíj keretében.

Szeptember 14-i tanévnyitó beszédében Kőnig Frigyes rektor elmondta, hogy a 141 éves múltra visszatekintő Magyar Képzőművészeti Egyetem küldetése és elsődleges célkitűzései alapítása óta változatlanok: megőrizni Magyarország élő képzőművészeti hagyományait, ugyanakkor a kortárs művészeti áramlatokra nyitottan, azokra folyamatosan reflektálva új értékeket teremteni. Hangsúlyozta, hogy az MKE gazdasági helyzete stabil, és a stabilitás megőrzése érdekében az egyetem tovább bővíti és növeli saját bevételei körét és mértékét. Az MKE az előző években a bevételek növelése mellett a következetesen végrehajtott racionalizálási program révén a kiadásokat is jelentősen csökkentette.

Kőnig Frigyes arról is tájékoztatott, hogy a nyár folyamán is voltak fejlesztések az intézmény infrastruktúrájában, így ősztől új szakmai műhelyek és számítógépes stúdiók segítik a diákok munkáját. Pályázati forrásoknak köszönhetően az MKE összesen hét millió forintért újított fel és alakított át helyiségeket. Megújult a kollégium, új műhelyt kapott a Restaurátor Tanszék.

Az elsőéves diákokat köszöntve a rektor emlékeztetett arra, hogy művészetet oktatni óriási felelősség, hiszen a művészeti egy egészen speciális, egyénre szabott képzés, amely – a felsőoktatásban egyedülálló módon – a tanár és a diák személyes együttműködésén alapul.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés