bezár
 

irodalom

2012. 09. 25.
Amiről lehet beszélni: Bret Easton Ellisről Debrecenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az eltűnés könyvei nem egy bűvésztankönyv, mint azt az avatatlan szemlélő könnyen vélhetné. Ezért is van ott Bret Easton Ellis neve közvetlenül a könyv címe alatt a borítón. Azok, akiknek ez a név semmit sem mond, még gondolhatnák, hogy a néhai Houdini egyik kollégájaáról írt a Fodor –L. Varga szerzőpáros. De a könyv igazából azoknak szól, akik ismerik Bret Easton Ellis munkásságát. Ennek a könyvnek lesz Debrecenben bemutatója szeptember 26-án, 19 órakor, az Alfa és Omega kávézóban.
És hogy milyen Az eltűnés könyvei, milyen volt a budapesti bemutató, elmeséli Szathmáry-Kellermann Viktória a Literán, amit szépen beidézünk, mert erre lehet számítani Debrecenben is.




"Úgy tűnik, a Prae felfedezett egy piaci rést, amire mindeddig senki sem figyelt fel, hiszen népszerű, aktuális külföldi szerzőről elméletet és meta-/kritikát elegyítő monográfiát kiadni manapság se nem divat, se nem életbiztosítás. Kell, hogy legyen valami pikánsan pimasz ebben a gesztusban, legalábbis erre gondolok, amikor tíz perccel a bemutató kezdete előtt bezuhanok az Örökmozgó kávézójába, hogy meglepetten vethessem magam az utolsó üres székek egyikére. Az őszinte döbbenet következő fázisát a borítóra pillantva élem át – ez a könyv szép. Talán a legszebb irodalomelméleti mű, amihez szerencsém volt, és talán az első Magyarországon, ami azzal a zseniális ötlettel csalogat magához, hogy az elméletet valami menthetetlenül coolnak állítja be, aminek a láttán egyetlen rokon sem sóhajthat fel lemondóan, ha meglátja nálam a Balaton-parton."

Pajzánul nettek

"A szerzők a sokaknak ismerős, és a beszélgetésen is felidézett terrorist-theorist viccből parafrazált terminusterrorizmustól itt szerencsére elhatárolódtak, de le sem tagadhatnánk, hogy egyetemi tanárokat hallgatunk, mondataik olyan kerekek és pajzánul nettek, amikor beismerik, majd minden szavukkal azt igazolják, mennyire aláfekszenek Ellis szövegei a teoretikus beszédnek, vagy felidézik a könyv fogantatásának holdvilágos éjszakáját. Ha az időközben megjelent monográfiák fényében már nem is ők lettek "Szputnyik és Tyereskova", mint annak idején elképzelték, felesleges szerénykedés nélkül jelenthetjük ki a nyomukban, hogy a könyv mind átfogó, balzaci mintázatot kutató jellege, mind "külső", tehát nem-amerikanista beágyazottsága, mind a társszerzői technika szempontgazdagsága miatt méltó a figyelemre az angolszász területen is épp csak kezdődő értelmezés-dömping mellett."


<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/iSgAQWuJzGg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A videó a Jövőnéző Fesztiválon készült Budapesten.


A debreceni könyvbemutató helyszíne, időpontja: Alfa és Omega Kávéház, szeptember 26., 19:00

A könyv FB-oldala: https://www.facebook.com/AzEltunesKonyveiBretEastonEllis?ref=ts

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés