bezár
 

art&design

2012. 09. 25.
Somogyi Győző alkotásai Székesfehérváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus és festőművész gazdag életművéből válogatott alkotások láthatók a székesfehérvári Szent Korona Galériában.

prae.hu

 A művész 70. születésnapja alkalmából rendezett tárlaton történelmi eseményeket és személyiségeket megörökítő grafikáit, családi arcképcsarnokából és szakrális témájú munkáiból válogatott festményeit, valamint tájképeit mutatják be. 

    Az alkotások igazolják a kiállítást megnyitó Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök szavait, aki az alkotó munkásságát méltatva kiemelte, Somogyi Győző művészete következetes, megélt hitéből, keresztény gondolkodásmódjából táplálkozik.

    A tárlat megnyitását összekapcsolták a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményének második alkalommal megrendezett szimpóziumával. Elődeinek ilyen irányú tevékenységét követve, a művészetpártoló, a művészekkel mindig élő, tartalmas kapcsolatot ápoló Spányi Antal püspök alapította a gyűjteményt tavaly szeptemberben. 

    Mint akkor az MTI-nek elmondta, a gyűjtemény gyarapítására nemcsak az egyházmegyében alkotó mintegy százötven művésztől, hanem az ország más részeiből és a határon túlról is várnak nem kizárólag szakrális témájú, de magas színvonalú alkotásokat, akár felajánlásként, akár megvásárlásra.

    A kortárs művészek közül elsőként A festőangyal című művet Aknay János Kossuth-díjas festőművész ajándékozta a gyűjteménynek. Somogyi Győző kiállítása alkalmából ugyancsak egy "angyalos" alkotással, a Szent Mihály arkangyalt ábrázoló ajándékba adott munkájával gazdagította a múzeum anyagát.

    Vásárlás útján került viszont a gyűjteménybe Rabóczki Judit Rita szobrászművész Giotto angyalai című kompozíciójának tíz angyala. A pirogránitból és vasból készült alkotásokat - mint azt Reha György, a gyűjtemény kurátora elmondta - a gyűjtemény szívesen kölcsönadja bemutatásra oktatási és kulturális intézményeknek.

    Somogyi Győző alkotásait október 22-ig tekintheti meg a közönség.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés