bezár
 

film

2012. 09. 26.
Rekviem Dokumentumfilm Fesztivál az Urániában
2012. október 26-28. Uránia Nemzeti Filmszínház, 1088 Budapest Rákóczi út 21.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ingyenes filmfesztivál az Urániában, újonnan készült, minőség dokumentumfilmekkel. Van provokatív film az antiszemitizmusról, van megejtő a ruandai tömegmészárlásról, van meghökkentő, ami bemutatja, hogy a film segítségével fogták el a guatemalai diktátort, és van szomorú, amiben egy katolikus papról kiderül, hogy zsidó szülei örökbe adták a háború alatt, hogy megmeneküljön. A filmfesztivál kapcsán a szervezők kiírtak egy kritikaírói pályázatot is egyetemisták részére.

prae.hu

Az Auschwitz-rekviem programsorozat idén ősszel európai kezdeményezéssel, támogatással létrejövő programsorozat, ami hat európai nagyvárosban valósul meg, Amszterdam, Frankfurt,Varsó, Prága és Bukarest után Budapesten. A program része egy dokumentumfilm-fesztivál, egy komolyzenei koncert, illetve egy képzőművészeti kiállítás. A rendezvénysorozat célja felhívni a közvélemény figyelmét a holokauszt és ezen belül a náci népirtás roma áldozatainak elfeledett történetére.

Az Auschwitz-rekviem nagyszabású európai kezdeményezés, melynek társadalmi jelentősége európai és magyar vonatkozásban is kiemelkedő, hiszen a romák ellen elkövetett náci népirtást a köztudatban a mai napig hallgatás és homály fedi.

A huszadik századi európai történelem egyik legsötétebb epizódjával kapcsolatos tudatlanság lehetővé teszi és erősíti a romák elleni kirekesztést és üldöztetést a mai Európában.

Ennek megváltozatására kíván a Romédia Alapítvány által szervezett Auschwitz- rekviem programsorozat ösztönözni, társadalmi diskurzust generálni. A Romédia Alapítvány, a roma holokauszt, a Pharrajimos kutatásának egyik első magyar előmozdítója húsz éve dolgozik azon, hogy a mélyen gyökerező, romákkal szembeni sztereotípiákat és előítéleteket megkérdőjelezze és megváltoztassa.


Dokumentumfilm fesztivál

Tömeggyilkos hatalmak: történelem és emlékezet a 21. században

A koncertet megelőző héten dokumentumfilm fesztivált rendez az Alapítvány az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A kiemelkedő alkotások a holokauszt, illetve a huszadik század népirtásainak (Kambodzsa, Ruanda, Srebrenica, Gulag) a közvélemény által kevéssé ismert történetét mutatják be.

A dokumentumfilm fesztivál 2012. október 26. és 28. között kap helyet az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A dokumentumfilm fesztivál díjmentesen látogatható.


Auschwitz-rekviem koncert, 2012. november 6. MÜPA

A Frankfurt am Main-i Roma és Szintó Filharmonikus Zenekar a hat európai nagyvárosban adja elő a holland szinti zeneszerző, Roger Moreno Rahtgeb által komponált Rekviemet.

A koncertet Budapesten 2012. november 6-án, 19.30 órakor a Művészetek Palotájában (MÜPA) láthatja a közönség.


Otto Pankok és Ceija Stojka kiállítás, 2012. november 15-23. Francia Intézet

A német expresszionizmus kiemelkedő művésze, Otto Pankok (1893–1966), valamint az Ausztriában élő roma származású képzőművész Ceija Stojka (1933) műveiből látható a kiállítás a programsorozaton belül. A nácik által tiltólistára került Pankok megrázó portréi, a kiszolgáltatott szinti és roma családokat ábrázoló fa- és rézmetszetei, valamint a holokauszt-túlélő Stojka festményeit először lehet látni itthon.


A Facebookon ITT!
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés