bezár
 

irodalom

2012. 09. 25.
Mohás Lívia kapja a Napút folyóirat elismerését
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mohás Lívia pszichológus és író kapja a Cédrus Művészeti Alapítvány éves díját, a Napút-levelet és -érmet - tájékoztatta a Napút folyóirat szerkesztősége az MTI-t.

prae.hu

 Az immár hatodik alkalommal odaítélt elismerés egy egyedi díszítésű, Mészáros Róza tervezte oklevéllel és egy éremmel jár, ez utóbbi Tóth Sándor munkája.

    Szondi György, a kiadó vezetője elmondta: az idén először nem lesz ünnepélyes díjátadó, az elismerést személyesen fogja átnyújtani Mohás Líviának. 

    A díjat korábban Erdélyi István régész, sorozatszerkesztő; Lászlóffy Aladár költő, író, műfordító, szerkesztő; Radnóti Zsuzsa dramaturg; Katona Tamás történész és Bertalan Tivadar képzőművész, látványtervező, író vehette át. 

    "Az életút delelőjén túljutott alkotókat ismerünk el ezzel a díjjal, azokat, akik műveikkel és emberileg is bizonyítottak már" - jegyezte meg Szondi György, hozzátéve: a díj további feltétele, hogy a Napút folyóirat vagy a Napkút Kiadó alkotója legyen az illető. 

    Fekete J. József író, irodalomtörténész az MTI-hez eljuttatott laudációjában méltatja Mohás Lívia szakmai felkészültségét és szépírói tehetségét, amelyek - mint Fekete J. József fogalmaz - szervesen illeszkednek egymás mellé.

"Mohás Lívia műveiben a nő sohasem pszichológiai séma, hanem családban, társadalomban, gazdaságban, politikában élő egyén, persona vagy önmegvalósító személy, legyen akár falusi tanítónő, médiasztár vagy Theodora császárnő, és mindig benne él a világ viszony-rendszereinek hálójában" - olvasható a laudációban, amely szerint Mohás Lívia "az analitikus pszichológia eredményeit a szépirodalom és az értekező, valamint az ismeretterjesztő irodalomban egyaránt alkotói adottsággal, az örök nő pálmaágas lendületével jeleníti meg".
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés