bezár
 

art&design

2012. 09. 25.
Kákonyi Asztrik kiállítása Esztergomban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A templomi falfreskóiról, táblaképeiről és festett üvegablakairól ismert Kákonyi Asztrik ferences festőművész munkáiból látható kiállítás szerdától Esztergomban a róla elnevezett kortárs galériában.

prae.hu

 Az 1990-ben elhunyt alkotó mintegy hetven templomban készített falfreskókat - közülük legismertebb a pilisszentléleki -, valamint tervezett liturgikus tereket, miseruhákat, miseedényeket, készített táblaképeket és festett üvegablakokat. Utolsó megbízatása a győri Szentlélek templom belső díszítése volt 1985 és 1989 között.

    Kákonyi Asztrikot a magyar nonfiguratív egyházművészet úttörőjének tartják. "Élénk színekkel jeleníti meg a gyötrődő világból a mennyei fényességbe, a Szentháromsághoz törekvő kereszténység útját és fogja egységbe e két világot" - írta róla egyik méltatója.

    A kiállításon művészeti fejlődését nyomon követve az első teremben figuratív, többségében ferences témájú alkotásai láthatók, majd fokozatosan teret nyernek a nonfiguratív művek, míg a harmadik teremben már kizárólag nonfiguratív alkotásokat mutatnak be, a művek szakrális témájúak.

    Kákonyi Asztrik (1923-1990) eredetileg papi pályára készült, de egészségi állapota miatt elsőre nem nyert felvételt a szemináriumba. Egy évre a műegyetem építészhallgatója lett, majd munkaszolgálatra vitték, végül 1957-ben szerzett teológiai doktorátust Budapesten. Művészi eredményeire és érdeklődésére tekintettel az esztergomi ferences főiskolán a művészeti témák oktatásával bízták meg, 1962-től tagja volt az esztergomi egyházművészeti tanácsnak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés