bezár
 

irodalom

2012. 09. 25.
A Pegazus istállói - Juhász Ferenc új kötete a New York Irodalmi Páholyban
2012. október 3., 18.00 óra, New York Irodalmi Páholy - New York Palota, Budapest, Erzsébet krt. 9-11.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2012. október 3-án, 18 órakor kezdődik a New York Palota Irodalmi Páholyában Juhász Ferenc új verseskötetének bemutatója.

prae.hu

"A nagy költőóriások közül ő az egyik utolsó, szerencsések vagyunk, hogy még a közelében lehetünk, hallhatjuk felolvasni és szerencsések azért is, mert Juhász Ferenc még mindig alkot. Az ötvenes évek elejétől máig, folyamatosan jelennek meg kötetei, nem hallgat el, a magyar irodalom élő lelkiismereteként van ma is közöttünk." (Litera, 2008. 09.12.)

A mostani kötet, amely a Kossuth Kiadónál jelent meg, Juhász Ferenc 24 új verse, melyben a türelem, a hűség és szerelem erejével felvértezve mutatja be saját szemével, sokszorosan összetett és mindent egyszerűen átvilágító nyelvével az utazás, a gyökerek, a származás és a család, a gyermekkor, a barátok, a halál és a hit elemi erejét, meghatározó szerepét életében. Az 1955-ben írt A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából című verséből kiindulva: a szarvas-fiú elvágyódott majd elment, bejárta és megismerte a világot, s bár vissza soha nem tért, nem tagadta meg, ahonnan indult. Vállalta az egykori szegénységben töltött élet szépségét, a falusi lét hagyományait, ünnepeit, siratóit, örök hűségét a halhatatlan mamához. A volt szarvas-fiú most a Pegazus, akinek a kötetben megismerjük valamennyi "istállóját": a biai Tópart utca 2.-től a budapesti Mandula utca 22.-ig.

A 84 éves költő számára a szerelem az életet adó erő: "ősz szívemben mindig tavasz, nem temető!" (A fehér vasszék). A kötet tartalmazza a máris nagy visszhangot keltett, óriási szerelmes verset, A forró vérrel telt selyemcsipkeserleg, avagy új Énekek Éneke a XXI. Századból című gyönyörű költeményt is.

Az esten a költővel Csányi Vilmos etológus, író és Kabdebó Lóránt irodalomtörténész fog beszélgetni.

Közreműködik Dresch Mihály zenész, az új kötetből Galkó Balázs színművész fog felolvasni.

Egy különleges bemutatkozás is lesz: Kisteleki Dóra fiatal grafikusművész, a költő ihletette képeit mutatja be, először nagyközönségnek!

A New York Palota a Nagykörút egyik legjellegzetesebb, legimpozánsabb épülete. Egyúttal művelődéstörténeti jelentőségű épület: a földszintjén berendezett New York kávéház az 1900-as években itt alakult irodalmi és művészi asztaltársaságok, kávéházi szerkesztőségek révén vonult be a magyar kultúrhistóriába.

A New York Palotában működő New York Irodalmi Páholy irodalmi, művészeti programsorozat az épület kulturális hagyományának megfelelően, a jelen művészeti élet legjelentősebb alkotóit sorakoztatja fel a nagyközönségnek azzal a céllal, hogy Budapest szívében, havi rendszerességgel közel hozzon írót, költőt, zeneművészt és képzőművészt, könyveket, alkotókat, szellemi gazdagságot.

Házigazda: Juhász Anna

Cím: New York Irodalmi Páholy - New York Palota, Budapest, Erzsébet krt. 9-11.

Regisztráció: anna_juhasz@hotmail.com

A kötet a helyszínen kedvezménnyel megvásárolható!
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés