bezár
 

art&design

2012. 09. 24.
Összefogott a múzeumért Szécsény és Balassagyarmat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összefogott Szécsény Balassagyarmattal annak érdekében, hogy az ottani Palóc Múzeum kaphassa meg a múzeumi törvény módosításával a megyei hatókört, a kulturális tárca azonban inkább külön megállapodások keretében vonná be az intézményt a megyei feladatellátásba.

prae.hu

 Nem támogatja a kormány azt a Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő által a múzeumokról, könyvtárakról és a közművelődésről szóló törvényhez benyújtott módosító javaslatot, amely szerint Nógrád megyében nem a megyeszékhely Salgótarján, hanem Balassagyarmat lenne a megyei hatókörű múzeum székhelye - közölte L. Simon László kultúráért felelős államtitkár az Országgyűlés (OGY) Kulturális és Sajtóbizottságának hétfői ülésén.

    Mint hozzátette, a kabinet Michl József (Fidesz) módosító indítványát sem támogatja, amely Komárom-Esztergom megyében Tatát jelölné ki a megyei múzeum székhelyéül. A két módosító javaslatot a hétfői szavazáson a kulturális bizottság sem támogatta.

    Medvácz Lajos (Fidesz), Balassagyarmat és Stáyer László (Fidesz), Szécsény polgármestere hétfőn adott ki közös nyilatkozatot, amelyen azt javasolták a szaktárcának és a parlamentnek, hogy támogassák a Balla Mihály által beterjesztett módosító javaslatot.

    A városvezetők emlékeztettek: a térség országgyűlési képviselőjének indítványa - Pest megyéhez hasonlóan - Nógrádban is kivételként határozná meg a megyei hatókörű múzeum székhelyét.

Mint kifejtették: a törvényjavaslat öt kötelező muzeológiai gyűjtőkört jelöl meg a megyei hatókörű múzeumok számára, de ennek jelenleg egyik Nógrád megyei múzeum sem felel meg.

    A polgármesterek ezt a legegyszerűbben úgy látják megoldhatónak, ha összeolvadna a palóc néprajzi és Madách-Mikszáth-gyűjteménnyel rendelkező balassagyarmati Palóc Múzeum és a régészeti működési engedéllyel a megyében egyedül rendelkező szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum.

    "Nyitottak vagyunk múzeumaink fennmaradása érdekében az együttműködésre, akár tagintézményi, akár egyéb szerződéses formában. Hangsúlyozzuk, hogy a törvényi megfelelésen és a történelmi igazságtételen túl a fenntartási és a látogatottsági adatok is ezt a megoldást erősítik" - olvasható a nyilatkozatban.

    Azt, hogy Balassagyarmaton működjön megyei hatókörű múzeum, 14 magyarországi és 17 szlovákiai polgármester is javasolja.

    Szakmai szempontból érthető és indokolt mind a kormány, mind az OGY kulturális bizottságának döntése, miszerint országosan egységes rendszert akarnak fenntartani a megyei múzeumi feladatokat továbbra is ellátó központok tekintetében, amelyek a megyeszékhely városok - hangsúlyozta az MTI megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága.

    Mint emlékeztettek, az új megyei múzeumi rendszer egyetlen kivétele a tervek szerint Pest megye lesz, ahol Szentendréhez kerül a megyei múzeumi hatókör. 

    Tata és Balassagyarmat esetében az államtitkárság tudomása szerint adott lesz a lehetőség arra, hogy külön megállapodások alapján, Tatabányával és Salgótarjánnal együttműködve továbbra is részt vegyenek a megyei szintű feladatellátásban - közölték.

    A múzeumokról, könyvtárakról és a közművelődésről szóló törvény módosítása értelmében a korábban megyei fenntartású múzeumok és könyvtárak többsége a települési önkormányzatok fenntartásába kerül 2013. január 1-jétől.

A törvényjavaslat a nagy városi múzeumi intézményeket a megyeszékhelyek fenntartásába adja, ezek hatóköre azonban továbbra is megyei szinten marad.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés