bezár
 

art&design

2012. 09. 21.
Tizenegy régészeti lelőhelyet nyilvánítottak védetté
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz helyszínen tizenegy régészeti lelőhely védetté nyilvánításáról döntött Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

prae.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a héten megjelent rendelete szerint hét lelőhely kiemelten, négy pedig fokozottan védettnek minősül a jövőben - tájékoztatta a tárca Kultúráért Felelős Államtitkársága pénteken az MTI-t.

    A közlemény hangsúlyozta: a régészeti lelőhelyek megóvása közérdek, ezért a kiemelt, illetve fokozott védelem célja, hogy az ezekbe a kategóriákba sorolt régészeti lelőhelyek hosszú távon megőrizhetőek és kutathatóak legyenek.

    A rendelet által védetté nyilvánított régészeti lelőhelyek közül a Miskolc Tűzköves és Felsőszentgyörgy településrészén fekvő nemzetközi hírű őskőri település és kovabánya más lelőhelyrészekkel együtt összefüggő lelőhely-komplexumot alkot. Ez magyarázza, hogy a rendelet tíz helyszínen tizenegy régészeti lelőhely védetté nyilvánítására vonatkozik.

    Kiemelten védett régészeti lelőhely lett például a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő értékű őskőkori Szeleta-barlang, a miskolctapolcai Miskolc nemzetség monostora, a tokaji Rákóczi-vár, valamint a szarmata sáncrendszer (Csörsz-árok) egy helyreállított szakasza.

    A rendelettel fokozottan védett régészeti lelőhely kategóriába tartozik immár az ordacsehi Kisvár (középkori várhely), valamint a tállyai Mekecsvár (vaskori erődített település) és Óvár (késő bronzkori - vaskori erődített település).
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés