bezár
 

art&design

2012. 09. 21.
Kiállítás Denise René emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nevét viselő galéria művészeinek Magyarországra került alkotásaiból nyíló tárlattal tiszteleg a közelmúltban elhunyt francia kurátor, Denise René előtt a Baranya Megyei Múzeumok igazgatósága hétfőtől Pécsen.

prae.hu

Sárkány József, az igazgatóság művészettörténeti osztályának vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a Szépművészeti Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből válogatott, a Modern Magyar Képtárban berendezett kiállításon a geometrikus absztrakt és kinetikus művészet harminc képviselőjének harmincöt alkotását, - döntő többségében festményét - csodálhatja meg a közönség.

    Rámutatott: két hónapon át olyan kiválóságok művei ismerhetők meg, mint Victor Vasarely, Jean (Hans) Arp, Le Corbusier, Joseph Albers vagy Sonia Delaunay. A tárlat három művel gazdagabb a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumában májusban nyílt kiállításnál, amelyet alapítói, Victor Vasarely és Denise René tiszteletére rendeztek a múzeum fennállásának 25. évfordulóján.

    Sárkány József utalt arra, hogy a nemzetközi kinetikus és op art irányzat egyik legnevesebb alkotójaként számon tartott Victor Vasarely 1939-ben találkozott a gazdag selyemgyáros családból származó Denise René-vel, akivel Párizsban reklámgrafikai stúdiót nyitott, majd öt évvel később művészeti galériát hozott létre. 

    A Denise René Galéria az 1950-es, 1960-as években meghatározó színterévé vált a geometrikus absztrakt és kinetikus művészetnek. A francia-magyar művészeti kapcsolatok erősítésének jegyében 1960-ban a magyar avantgárd emblematikus alakja, Kassák Lajos kiállításának is otthont adott.

    Sárkány József hangsúlyozta: a két hónappal ezelőtt, 99 éves korában elhunyt Denise René-nek fontos szerepe volt Victor Vasarely életművének állandó magyarországi bemutatásában. Vasarely ugyanis 1969 és 1980 között a kurátorral együtt ajándékozta saját és a galéria kortárs művészeinek összesen mintegy négyszáz alkotását a Janus Pannonius Múzeumnak, illetve a Szépművészeti Múzeumnak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés