bezár
 

zene

2012. 09. 20.
Televíziós és rádiós tartalmakat tesz mobileszközökön elérhetővé az MTVA és a Telenor
MTVA sajtótájékoztató - 2012. szeptember 18.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több hónapos előkészítést követően szeptember 18-án elindult a Mégiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) új tartalomszolgálttó és –értékesítő mobilportálja, a TELETÉKA. A kizárólag okostelefonokkal és táblagépekkel igénybe vehető szolgáltatás a közmédia teljes tartalomskáláját teszi azonnal és könnyen elérhetővé, elsőként kizárólag a Telenor előfizetői részére.

prae.hu

Ismét fontos mérföldkőhöz érkezett a folyamatosan megújuló közmédia: a napjainkban gombamód szaporodó zeneáruházak, applikációk és videóportálok között az MTVA új, innovtív irányt választott. Az MTVA Archívum és Tartalomkereskedelmi Igazgatóságának kezdeményezésére létrejött TELETÉKA egy felületen keresztül szolgálja ki a legnagyobb magyar tartalomszolgáltatóhoz érkezőket, akik minőségi, magyar nyelvű tartalmakkal találkozhatnak. Filmeket, sorozatokat, műsorokat tekinthetnek meg, zeneszámokat, hangos könyveket tölthetnek le, olvashatják a hirado.hu internetes oldal legfrissebb híreit, vagy böngészhetnek a Magyar Távirati Iroda képei között, amelyeket akár háttérképnek is beállíthatnak a TELETÉKA felhasználói.

A TELETÉKA indulásakor már 700 órányi mozgóképes tartalom elérhető: klasszikusok, mesesoorozatok, gyermekműsorok, illetve az MTVA által forgalmazott sikerfilmek. Letölthetővé válnak többek között a Petőfi Rádió olyan közkedvelt zenei műsorai, mint az Akusztik vagy a Szimfonik Live. Friss hírek, sport, időjárás-jelentés, fotóletöltés színesíti az információs hipersztráda új kikötőjének kínálatát.

Cimbaliband koncert a sajtótájékoztató elején

Az MTVA számára kiemelten fontos a szolgáltatásban a mobilszolgáltatók közreműködése, hiszen a jelentős hálózati kapacitásokat igénylő multimédiás tartalmak elérhetővé tételében kulcsszerepet játszik a megfelelő infrastruktúra biztosítása. A kezdeti üzleti és stratégiai lépéseket ezért a Telenor Magyarország Zrt.-vel együttműködve teszi meg a médiaszolgáltató.

A Telenor már a kezdetektől igen nagy fantáziát lát az elképzelésekben, és hisz a közös célok megvalósításában. A TELETÉKA így az induláskor egyelőre csak a Telenor előfizetőinek elérhető, de a közmédia reményei szerint hamarosan minden szolgáltatóval meg tud majd állapodni, és a szolgáltatás más mobil-előfizetők számára is hozzáférhető lesz.

A TELETÉKA indulásakor az ingyenes Hírek aloldalon felül kizárólag a Telenor előfizetői nézhetnek filmeket, sorozatokat és hallgathatják meg a népszerű zenés rádiófelvételeket a mobilportálon mindössze pár száz forintért.

A Telenor adathálózata tavaly év végére újult meg, és fejlődése azóta is folyamatos: hazánk közel 700.000 lakójának otthonában már 84 Mbps névleges maximális letöltési sebességet biztosít a Hipernet 84, az ország jelentős részén pedig 42 Mbps névleges maximális letöltési sebesség áll a TELETÉKA leendő felhasználóinak rendelkezésére. Ez a sávszélesség alkalmas arra, hogy akár HD minőségben nézhessék a táblagép-, illetve okostelefon-használók is az MTVA tartalmait.

"A Hipernet Magyarország egyik legjelentősebb információs infrastruktúrájává vált az elmúlt közel egy évben: ez abból is világosan látszik, hogy a Telenor mobilinternetezői forgalmazzák a legtöbb adatot. A kapacitások bővítése mellett folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél több minőségi és értékes tartalmat, szolgáltatást nyújtsunk ügyfeleinknek. Megtisztelő számunkra, hogy az MTVA velünk együttműködve vezeti be az ország egyik legizgalmasabb kínálatával rendelkező tartalomszolgáltatását, a TELETÉKÁ-t, és örülünk annak, hogy közösen még gazdagabbá tehetjük előfizetőink mobilinternetes élményét." – mondta a szolgáltatás elindítása kapcsán Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

Christopher Laska

A portál technológiai hátterét és üzemeltetését az ASP Kft. biztosítja. A cég több mint tíz éve biztosít különböző háttérszolgáltatásokat a magyarországi mobilszolgáltatóknak, és hosszú évek óta alvállalkozója a Telenornak is. E rendszerrel több mint 5200 különböző típusú mobiltelefon és mobileszköz számára végezhető tartalomszolgáltatás úgy, hogy a kiszolgáló rendszer az eszköz azonosításával csak a megfelelő tartalmat ajánlja és szolgálja ki. Ennek köszönhetően az MTVA portálja jó eséllyel hiba nélkül képes kiszolgálni a hazánkban jelenleg használatban lévő 2,5 millió okos telefont és 8,3 millió egyéb mobileszközt is.

A közmédia ebben a projektben is szem előtt tartja a költségeket, és átérzi a közpénzek felhasználásának felelősségét. Ezért a TELETÉKA üzleti modelljébel fejlesztési, vagy egyéb költség nem szerepelt és a jövőben sem fog megjelenni. A projektben résztvevő partnerek bevételmegosztással részesednek az üzleti sikerekből, tehát az MTVA-nak a mobilportál létrehozása és üzemeltetése költséget nem jelent és nem is jelentett.

A TELETÉKA tartalmairól és az MTVA új kiadványairól

Az induláskor a Telenor előfizetői számára már több mint hétszáz órányi, a közmédia archívumából válogatott, mozgóképes anyag érhető el a TELETÉKA rendszerében: az M1, az M2, a Duna és a Duna World legnépszerűbb tévéfilmjei, sorozatai, meséi, illetve az MTVA által forgalmazott mozifilmek.

Bármikor újranézhetők olyan klasszikusok, mint a Dunai hajós, a Keménykalap és krumpliorr, vagy Mirr-Murr kalandjai, de olyan nagy sikerű mozifilmek is, mint például az Életrevalók. A saját gyártású műsorok, sorozatok új epizódjai már a sugárzás utáni napon egy kattintással elérhetők lesznek. Minden nap megtekinthetők a Híradót követő reggeli, déli és esti friss időjárás-jelentések és sporthírek is.

A rádióhallgatók több éves vágya válik azzal valóra, hogy a portálról letölthetőek a Petőfi Rádió népszerű Akusztik című műsorának zeneszámai. A több száz zeneszám legálisan csak a TELETÉKA használatával érhető el. A népszerű CD-kiadványok hanganyagai közül A Dal és a Szimfonik Live is letölthető, illetve a jövőbenn a Petőfi Rádió Egy kis hazai... sorozatának új darabjai is hozzáférhetők lesznek.

Az MTVA próbál kedvezni a fiatalabb korosztálynak, illetve a hangjátékokat kedvelő idősebbeknek is, ezért az induló kínálatban csaknem két tucat rádiójáték és hangos könyv is megtalálható, amelyek mindegyike ajánlott, vagy kötelező iskolai irodalmi mű alapján készült.

A TELETÉKA tartalma folyamatosan újul és bővül, illetve a jövőben a szolgáltatások köre is szélesedni fog. Az új portállal az MTVA célja a rájuk bízott kulturális értékek megismertetése, valamint a tudatosabb, minőségi médiafogyasztás kialakításának elősegítése a fiatalabb korosztályok számára is.

A TELETÉKA indításával egy időban az MTVA Archívum és Tartalomkereskedelmi Igazgatósága négy új DVD-t és egy CD-kiadványt jelentet meg. A DVD-k között egy dráma, a Krízispont, egy vígjáték, az Én, a séf, egy családi mozi, a Barátom, Knerten, és egy irodalmi témájú lemez, Petőfi Sándor A helység kalapácsa és Az apostol című műveinek televíziós adaptációi kerülnek kiadásra. Ezekkel a filmekkel kis mértékben, de látványosan tudják bemutatni azt a sokszínűséget, melyet mára a közmédia képvisel, míg a CD-n a Petőfi Rádió Egy kis hazai... 5. albuma jelenik meg a legújabb hazai zenékkel.

A frissen megjelenő kiadványok már a boltokba kerülés napjától elérhetőek lesznek a TELETÉKA portálon is.
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés