bezár
 

színház

2012. 09. 20.
Kiállítás a Nemzeti Színház megnyitásának 10. évfordulójára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sárból, napsugárból összegyúrva címmel rendeznek kiállítást a Nemzeti Színház megnyitásának 10. évfordulója alkalmából; a Schwajda György emlékének ajánlott tárlat pénteken délután nyílik a budapesti Kolta Galériában.

Szkéné színház

 A galéria Facebook-oldalán található kiállítás-meghívóban emlékeztetnek arra, hogy a 2002-ben elkészült épület az első, amely már tervezésekor, építésekor is a Nemzeti Színház nevet viselte.

Mint felidézik, 2001-ben Szikora János rendező vállalta, hogy Madách Imre Az ember tragédiája című drámájából színpadra állítja a bemutató előadást, 2002. március 15-én megtartották a díszbemutatót, azonban nem ez volt az első előadás: március 11-én, főként vidéki és határon túli diákok és tanáraik előtt játszották először a darabot.

    A bemutatónak szeretne emléket állítani Sárból, napsugárból összegyúrva címmel Tresz Zsuzsa képzőművész és jelmeztervező, Milorad Krstic festőművész és díszlettervező, valamint Katkó Tamás fotóművész, az előadás fotográfusa.

    Mint a szervezők írják, a tárlat legfontosabb részét a képanyag teszi ki, amely felidézi az előadás bemutatását és részleteit. Bepillantást nyerhetünk a tervezés folyamatába, a tervezők legelső vázlataiba, láthatjuk, hogy a díszletek és a jelmezek miként alakultak fokról fokra. Tresz Zsuzsa és Milorad Krstic archívuma több ezer - az előadáshoz készített - grafikát, festményt, vázlatot őriz, ezek közül mintegy 150 darabot tárnak a közönség elé digitális nagyítások formájában.

    Katkó Tamás tizenkét főpróbán csaknem ezernégyszáz felvételt készített. A kiállított 50 képből álló sorozata bemutatja a rendezői szándékot, az előadás csomópontjait, valamint azt is, miképpen valósultak meg a tervezők elképzelései.

    A kiállított tárgyak - kellékek, díszletelemek - összevethetők lesznek a tervekkel, valamint a fotókkal is, amelyeken az előadásban láthatóak.
A kiállítás október 23-ig látogatható.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés