bezár
 

zene

2012. 09. 19.
Gálakoncertek fél éven át a Debreceni Egyetemen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jubileumi és gálakoncerteket szervez októbertől jövő áprilisig a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara (DE-ZK); az egyik csúcspont Kobajasi Kenicsiro karmester vendégszereplése lesz a Főnix Csarnokban.

prae.hu

 A 2012/2013-as zenei évad és a koncertsorozat különlegessége, hogy huszadik alkalommal rendezik meg az Universitas hangversenysorozatot, illetve ünneplik az 50 éves a Liszt Ferenc Kamarazenekart - mondta Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

    Duffek Mihály, a kar dékánja felidézte: az Universitas hangversenysorozat azzal a céllal indult, hogy az egyetem polgárainak nyújtson minőségi koncertélményt, ezt a küldetését pedig a Zeneművészeti Kar továbbra is szem előtt tartja. Idén is megtartják a Konzervatóriumi estéket, amelynek minden állomása egy-egy zenei területre fókuszál.

    A dékán kiemelte a kar megállapodását a Debreceni Kodály Filharmóniával, amely "nemcsak egy aláírt papír, hanem egymástól elválaszthatatlan zenei kapcsolat az utánpótlás nevelésére és később annak alkalmazására". Duffek Mihály szólt arról is, hogy Debrecenben kiterjedt amatőr kórusélet zajlik; a folyamatos fellépési lehetőség biztosítása, illetve a zenei kultúra, amelyet a város intézményei generálnak, segíthet enyhíteni a Budapest-központúságot a komolyzenében. "Nemcsak városi, hanem régiós missziója is van a zeneművészeti karnak" - szögezte le.

    Váradi Judit főiskolai docens arról számolt be, hogy a Konzervatóriumi esték sorozatában november 13-án egy főszerepben ritkán hallható hangszer, a mélyhegedű szólal meg. Szűcs Máté fog brácsázni, aki a Berlini Filharmonikus Zenekar szólistája, és aki a kar hallgatója volt.

Szintén az esték keretében rendezik meg a Sonus ütőegyüttes szilveszteri koncertjét, valamint a Mozart estet jövő márciusban.
Az Universitas hangversenysorozaton és a Liszt Ferenc Kamarazenekar jubileumi koncertjén kívül november 20-án Debussy születésének 150. évfordulója alkalmából tartanak ünnepi koncertet az egyetem aulájában.

    A koncertsorozat egyik csúcspontjaként Debrecenben lép fel Kobajasi Kenicsiro karmester, aki a debreceni Kodály Kórust, a Cantemus Vegyeskart, a DE-ZK Szimfonikus Zenekarát és a Kodály Filharmóniát vezényli január 26-án a Főnix Csarnokban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés