bezár
 

film

2012. 09. 18.
Irány a dokfilm - Iránytű dokumentumfilmes szakmai fórum a CineFesten
Jameson CineFest 9. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2012. szeptember 14-23.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 9. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztiválon immár harmadik alkalommal zajlott az Iránytű dokumentumfilmes szakmai fórum a műfajt finanszírozó hazai intézmények részvételével. Az MTVA részéről Dr. Néder Sarolta, a Támogatási terület vezérigazgató-helyettese, valamint Dr. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja az új, Magyar Média Mecenatúra pályázati rendszert a visszajelzések alapján sikeresnek és a korábbinál jóval áttekinthetőbbnek ítélték.

prae.hu

A fórumon megjelent rendezők a pozitívumok mellett azonban felvetették az Ad Hoc keret felhasználási feltételeinek finomítását, ill. a pályázat első körében beadandó egy oldalas szinopszis problematikáját. Ekkora felület kevés a témában szerzett jártasság és szakmai referenciáik bemutatására, valamint a rendezői koncepció érzékeltetésére. Mindkét intézmény nyitott a dokumentumfilmes szakma javaslataira; szeptember végére újabb egyeztetést ígértek a szakmai szervezetekkel.

A Magyar Nemzeti Filmalap részéről Medgyesi Gabriella dokumentumfilmes szakértő hívta fel az alkotók figyelmét arra, hogy ők továbbra is egész estés (70 perc feletti) dokumentumfilmeket támogatnak. Bár a sikeres pályázathoz fontosak a rendező és/vagy a producer referenciái, a sodró történet, a nézőt "behúzó" hős karaktere, a dokumentumfilmes eszközökkel ábrázolt, speciális forgatókönyv legalább annyit nyom a latban.

Az HBO Közép-Európai Irodájának képviseletében Hanka Kastelicova elmondta, hogy az HBO évente 3 új magyar dokumentumfilm elkészítéséhez tud támogatást nyújtani. Kiemelte a lokális témák jelentőségét, de lényeges ezek univerzális filmnyelven való megfogalmazása.

<iframe width="420" height="236" src="http://www.youtube.com/embed/A3jQ6FYEGnU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A délután második blokkjában a JCF idei dokumentumfilmes versenyprogram két magyar filmjének rendezője Lakos Nóra (Magyar bajusz) és Matusik Szilárd (Vakondok 2.) mellett helyet foglalt a nemzetközi filmes tapasztalattal rendelkező Trencsényi Klára rendező-operatőr is. A külföldi dokumentumfilmes workshopok, pitching fórumok és egyéb pályázati lehetőségek sokféleségén túl hangsúlyozták az internetben rejlő lehetőségeket is.

A jelenlévő alkotók elengedhetetlennek tartják a közszolgálati televízióban külön dokumentumfilmes sáv kialakítását, valamint egy hazai dokumentumfilmes fesztivál létrehozását is. Ennek megvalósulása érdekében összefogásra szólítják fel a szakma képviselőit és támogatóit.

A program szervezői: Buslig Eszter, Ruszkai Nóra, Szalay Péter dokumentumfilm-rendező voltak, a moderátor: Ugrin Julianna producer volt (Éclipse Film). Tolmács: Nordin Eszter.

<iframe width="420" height="236" src="http://www.youtube.com/embed/N22QT1OySAA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Az Iránytű dokumentumfilmes szakmai nap 2012. szeptember 15-én volt, a 9. Jameson CineFest keretében.

Utólag itt lehet utánanézni a részletes programnak, és remek beszámoló is olvasható itt a nap eredményeiről.

A Vakondok 2. ingyenesen letölthető ITT!

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés