bezár
 

irodalom

2012. 09. 16.
Megnyílt a Lázár Ervin-emlékház Sárszentlőrincen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt szombaton a Lázár Ervin-emlékház a Tolna megyei Sárszentlőrincen, a 2006-ban elhunyt próza- és meseíró gyermekkorának színhelyén, ahol kiállítások, meseszoba és személyes tárgyak idézik fel az író világát.

prae.hu

Az emlékházat, amelyet a sárszentlőrinci önkormányzat és a Petőfi Irodalmi Múzeum a múzeumi fejlesztéseket segítő Alfa-program négymillió forintos támogatásával hozott létre, L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Demény Károly, a település független polgármestere avatta fel.

L. Simon László a múzeum átadása alkalmából Lázár Ervinhez fűződő személyes emlékeit idézte fel, egyben jelezte: a magyar kormánynak fontos az irodalmiemlékház-program.

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója hangoztatta: a több mint hatvan hazai irodalmi emlékház közül minisztériumi, európai uniós és önkormányzati forrásból eddig 22 intézmény vált megújult külsővel méltóvá irodalmi hagyományainkhoz.

Nagy Gábor költő, irodalomtörténész méltatásában arról beszélt, hogy a kortárs irodalomértésből hiányzik Lázár Ervin regényének és novelláinak "értékelő figyelembevétele", pedig Lázár Ervin a magyar próza legjobb hagyományaihoz köthető; feldereng írásai mögött Mikszáth, Tamási Áron, Tersánszky Józsi Jenő vagy Illyés Gyula prózája.

Az emlékház megnyitóján - amelynek érdekessége volt, hogy Lázár Ervin angol műfordítója, Andrew Rouse angolul adta elő A nyúl mint tolmács című mesét, - az író özvegye, Vathy Zsuzsa költő és gyermekei is jelen voltak.

A helyi Petőfi-múzeum szomszédságában álló emlékház állandó kiállításán Korniss Péter, Kecskeméti Kálmán és Burger Zsolt Lázár Ervinről készült fotói, valamint pályatársai - mások mellett Tettamanti Béla, Gyulai Líviusz, Sajdik Ferenc, Szemethy Imre - grafikái, illusztrációi, karikatúrái, ex librisei láthatók. Személyes tárgyai közül íróasztala, írógépe és jellegzetes ruhadarabjai idézik fel alakját.

Több Lázár Ervin-mesét meg is hallgathatnak a látogatók, amelyek közül néhány az író hangján szólal meg. A múzeum meseszobájában a Lázár Ervin mesebirodalom térképe és meserulett, bábszínház várja a gyerekeket. Az emlékház most nyílt időszaki kiállítása Móser Zoltán fotóművész XX. századi magyar íróportréit tárja az érdeklődők elé.

Lázár Ervin (1936-2006) a ma Sárszentlőrinchez tartozó Alsórácegrespusztán született, és - Petőfihez, Illyéshez hasonlóan - Sárszentlőrincen járt iskolába. Első írásait 1958-ban a Jelenkor című folyóirat közölte. Mesenovellái gyermekek és felnőttek körében egyaránt népszerűek lettek. A négyszögletű kerek erdő című, 1985-ben írt meséje a magyar gyermekirodalom máig egyik legismertebb, emblematikus műve.

Több mint 40 kötete jelent meg magyar és idegen nyelven; munkásságát több díjjal ismerték el, 1974-ben József Attila-díjat, 1996-ban Kossuth-díjat kapott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés