bezár
 

art&design

2012. 09. 13.
Kiállítás Juan Gyenes fotóarchívumából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A madridi nemzeti könyvtárban Juan Gyenes (1912-1995), a magyar származású fotóművész archívumából látható péntektől mintegy 150 kép azon a tárlaton, amelyet születésének 100. évfordulója alkalmából rendeznek. A kiállítás csütörtök esti megnyitóján részt vett Zsófia spanyol királyné.

prae.hu

 Az El Mundo című spanyol napilap kiállítást beharangozó cikkében kiemelte, hogy Juan Gyenes 28 évesen telepedett le Madridban, és elsőként készített képet az akkor 14 éves János Károlyról. Ezután a királyi család hivatalos fotósa lett és emblematikus képeket készített 1976-ban a királyi párról. Fotói felkerültek spanyol bélyegekre és pénzekre. Az újság Gyenest a 20. század második fele egyik legnagyobb fotóművészének nevezte.

    A tárlat öt részből áll: az ikonikus portrék, köztük Picasso és Karajan arcképe, személyes albuma életéről, a kevéssé ismert arcképek, a színpadhoz, koncerttermekhez kapcsolódó fotók és az olyan ritkaságok, amelyek még soha nem szerepeltek kiállításon. Ott vannak a tárlaton mások mellett Omar Sharif és Ingrid Bergman filmsztár fotói, a fiatal Plácido Domingo arcképe, híres festők, Dalí, Picasso, Miró fotói.

     A kiállítás kurátora Fernando Olmeda újságíró, akinek tavaly jelent meg Juan Gyenes életét és munkásságát bemutató könyve. A fotók mellett láthatóak a művész fényképezőgépei, saját tárgyai és dokumentumai, köztük kitüntetései, írások és hangzóanyagok az életéből.

    Gyenes János Kaposvárott született 1912. október 21-én, apja Gyenes Izsó hegedűművész volt. 1962-ben Madridban édesapja emlékére díjat alapított (Premio Isidoro Gyenes) spanyol hegedűművészek számára. Magáról úgy tartotta, hogy soha nem fog úgy zenélni, mint édesapja, ezért fényképész szakvizsgát tett. 1930 és 1937 között a Színházi Élet című lap fotóriportere volt.

    Zenei és társasági eseményeket fotózott Budapesten és Bécsben. Később Londonban és Párizsban élt, 1938-ban a The New York Times kairói tudósítója volt. 1940-ben telepedett le Madridban, 1948-ban nyitotta meg műtermét, ahol megfordult a spanyol és a külföldi művészek legjava. Munkássága elismeréseként beválasztották a Spanyol Királyi Képzőművészeti Akadémia tagjai közé.

    Leánya, Irenka Gyenes az El Mundónak azt mondta, hogy apja magyarul gondolkodott és spanyolul beszélt, emiatt sokszor szórakoztató, vicces helyzetek alakultak ki. Élete a fotográfia volt, tíz nappal a halála előtt még fényképezett. Körbeutazta a világot, egyedül a Szovjetuniót kerülte el amiatt, hogy 1956-ban leverték a magyar forradalmat - jegyezte meg Irenka.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés