bezár
 

film

2012. 09. 12.
Beolvadhat a Mafilm és a filmlabor a filmalapba
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Nemzeti Filmalapba (MNF) tagozódhat a Mafilm Zrt. és a Magyar Filmlabor. A tervek szerint önálló divízióként működhet a két cég a filmes szervezeten belül.

prae.hu

A Mafilm Zrt. és a Magyar Filmlabor is jelentős adósságokat halmozott fel az elmúlt években, ezért először pénzügyileg kell a két céget rendbe tenni - mondta el Andrew G. Vajna a Filmalap egyéves működését értékelő rendezvényen.

A filmipar megújításáért felelős kormánybiztos kiemelte: a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) a hozzá került vagyonelemekkel nem megfelelően gazdálkodott, nem fejlesztett, sorsukra hagyta őket. Mint fogalmazott: kormánybiztosként az a feladata, hogy kialakítsa az új filmes rendszert, ebben fontos szerepet szán a két cégnek is: kapacitásukat a filmes támogatásokhoz is felhasználnák.

"A filmes vagyon csak akkor ér valamit, ha működtetik. Ez nem történt meg az elmúlt évtizedekben. Az utolsó magyar film, ami Fóton forgott, a Széchenyi-film volt" - mondta a kormánybiztos. Szerinte a felhalmozódott adósságokat 2012 végére fizethetik ki.

    Aradi László, a Magyar Filmlabor ügyvezető igazgatója elmondta: a csaknem hatvan éves cég 1993-ban alakult kft.-vé, de az új cégbe már nem került be a Budakeszi úti ingatlanvagyon, hanem azt az MMKA kapta meg. Ezt a cégvezető bölcs döntésnek nevezte, mivel így az ingatlan elkerülte a privatizációt. A vagyon jelenlegi értéke mintegy 2,9 milliárd forint. 

    A cégvezető felidézte: a filmlabor 2002-ig monopolhelyzetben volt Magyarországon, de jelentős nemzetközi export tevékenységet is végeztek. Szerinte a monopolhelyzet megszűnésével nőtt a versenyhelyzet, amit fejlesztésekkel próbáltak ellensúlyozni. Ennek eredményeképp jött létre a digitális utómunka részleg. "Azok a filmlaborok, amelyek nem fejlesztettek, mára többségében bezártak" - fogalmazott a vezető, hozzátéve: a filmlabor már ma is digitális utómunka-szolgáltatóként működik, de még dolgoznak a hagyományos fotókémiai kidolgozási eljárásokkal is.

Szerinte a hagyományos filmlaboros megrendelések néhány éven belül teljesen el fognak tűnni, a digitális utómunkához pedig egy kisebb cég is elegendő lesz.

    A cég pénzügyi helyzetéről elmondta: mintegy 180 millió forint adóssággal rendelkeznek, ez főként az MMKA-nak fizetendő ingatlanbérleti díj elmaradásából származik. Kiemelte: a filmlabor körülbelül ugyanekkora követelésállománnyal rendelkezik filmes produkciókkal szemben. Aradi László szerint a cég konszolidációja már elindult, a befejezése akkor várható, amikor a cég tulajdonjogilag is a filmalaphoz kerül. 

    Zákonyi S. Tamás, a Mafilm Zrt. vezérigazgatója a cég történetét felidézve elmondta, az 1960-as, 197-es években a Mafilm Európa harmadik legnagyobb filmgyártó bázisa volt, összesen tíz stúdióval rendelkezett.

Akkoriban a Magyar Televízió volt a fő megrendelő, volt olyan év, amikor 70-80 tévéfilm is készült a 20-30 játékfilm, valamint a számtalan dokumentum és ismeretterjesztő film mellett a mintegy 2500 főt foglalkoztató Mafilmnél - fogalmazott a vezérigazgató, aki kitért arra is, hogy az 1980-as évek közepén elkezdett csökkenni, majd az 1990-es években lenullázódott a televíziós megrendelések száma, ami a cég működését veszélybe sodorta.

Ettől kezdve folyamatosan elbocsátották szinte a teljes állományt, a Mafilm tevékenységét pedig kisebb cégekbe szervezték át, akkor privatizálták több ütemben a Könyves Kálmán körúti és a pasaréti telepet, valamint az egykor négy stúdióval rendelkező Róna utcai telephelyet is, amelyben a cég jelenleg kisebbségi tulajdonosként van jelen. 

    A Mafilm mára szinte csak "muzeális" értékekkel rendelkezik, hiányoznak a korszerű stúdiók, kamerák, világítástechnikai berendezések, de még a 2008-ban leégett és 2009-ben felépített új Huszárik-műterem is hiányosan, szakmailag megkérdőjelezhető módon készült: világos falakkal, kiszolgáló egységek, háttérfüggönyök nélkül.

Szerinte jól jellemzi az állapotokat a magyar filmtörténet szempontjából kiemelkedő fontosságú jelmeztár, ahol helyhiány miatt szakszerűtlenül tárolják a ruhákat, a 100 ezer jelmezre pedig csupán egy mosógép és két varrógép jut. A Mafilm értékes részét képezik még a szabadtéri díszletek, azonban a vezérigazgató szerint ezeket az időjárás nem kíméli, többségük felújításra szorul. 

    A vezérigazgató úgy becsülte, több mint 300 millió forint tartozása van most a cégnek, a kilábalást nehezíti, hogy szinte mindegyik ingatlan jelzáloggal terhelt, ezért hitelt sem vehetnek fel. Zákonyi S. Tamás szerint a cég talpra állításához mintegy 1,3 milliárd forintra lenne szükség.

A jelenleg 25 főt foglalkoztató Mafilm ingatlanállományát 1,9 milliárd forintra becsülik. A cég 41 százalékban tulajdonosa a Mafilm Audio Kft.-nek is, a hangutómunkák területén ez az egyik legerősebb vállalkozás - hangsúlyozta Zákonyi S. Tamás. A cégé még a eszközök bérbeadásával foglalkozó, jelenleg egy vállalkozás által üzemeltett Mafilm Rent Kft. is, de a vezető szerint az eszközpark annyira elavult, hogy nem lehet nyereségesen működtetni.

"Rengeteg elvarratlan szálat, például felszámolás alatt álló céget örököltünk meg, ezeket mind rendbe kell még rakni" - jegyezte meg Zákonyi S. Tamás, hozzátéve, hogy lassú, szakmai alapokon nyugvó, szisztematikus építkezéssel sínre lehetne tenni a jelenleg szinte működésképtelen vállalatot.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés