bezár
 

irodalom

2012. 09. 12.
Kreatívírás oktatása – tíz tanárnak ingyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bár nehéz elhinni, de igaz: egy uniós támogatás miatt a hagyományos, fizetős tanfolyamok mellett a 2012-ben induló Galambposta nemzetközi együttműködési program keretében tíz pedagógusnak kínál ingyenes kreatívírás-tanfolyamot és ötnapos angliai utazást, szintén térítésmentesen az 5K Központ.

prae.hu

A kreativitás örömforrás lehet. Felnőttek, kisgyerekek és diákok maguk is eljuthatnak a számukra leginkább megfelelő kreatív kifejezésmódokig – ám könnyebben elsajátíthatják ezeket, ha hozzáértő tanárok segítik őket ebben a folyamatban, és mások példáit is megismerhetik – véli az 5K Központ.

Kortárs írók, költők, művészek és művészettel foglalkozó szakemberek vezetésével indulnak kurzusok, melyek közt minden művészet iránt fogékony ember megtalálja a saját érdeklődésének megfelelőt.

Az 5K Központban tanít többek között Arató László, Balázs Eszter Anna, Balogh Endre, Bánki Éva, Bednanics Gábor, Bényei Tamás, Berg Judit, Budai Katalin, Csaplár Vilmos, Csobánka Zsuzsa, Durica Katarina, Finy Petra, Forgách András, Gócza Anita, Grecsó Krisztián, Esterházy Péter, Háy János, Józan Ildikó, Karafiáth Orsolya, Kiss Noémi, Kovács Eszter, Lóránd Zsófia, Marék Veronika, Menyhért Anna, Molnár Gábor Tamás, M. Nagy Miklós, Nádas Péter, Pál Dániel Levente, Péczely Dóra, Rácz Zsuzsa, Reményi József Tamás, Sándor Csilla, Sohár Anikó, Solténszky Tibor, Süvecz Emese, Szilágyi István, Dr. Szinger András, Tóth Krisztina, Vaderna Gábor.


Kurzuskínálat felnőtteknek

5K Íróiskola, két éves képzés 17+
Hogyan írjam meg? Hogyan adjam ki? Hogyan értelmezzem? Mivel hasonlítsam össze? Kit kérdezzek meg? Kiknek ajánljam? Hogyan népszerűsítsem? Hogy jussak el az olvasókig? Hogy beszéljek róla? Hogy olvassam fel? Felmerültek már Önben ezek a kérdések? Az 5K Íróiskola választ kínál rájuk. Szemináriumok hetente kétszer, előadások havonta egyszer, két éven át. Saját írások megbeszélése a szeminárium vezetővel és a csoporttársakkal. Rendszeres írásfeladatok különböző műfajokban, az írói mesterség fogásainak elsajátítása. Kulturális újságírói gyakornoki lehetőség a prae.hu-nál. A félévek végén záró felolvasás. A szerkesztői ismeretek óra keretében a csoportok saját irodalmi/kulturális lapja első számának összeállítása. Kortárs írók műveinek közös olvasása, szakirodalom-feldolgozás módszertana, a kritikaírás alapjai. Gyakorlat: az írás mikéntje. A hozott anyag – a tehetség – mellé tapasztalatokat és fogásokat kínálunk.

Angol–magyar prózafordító szeminárium
Angol nyelven írt novellákat fordítunk magyarra, a félév során összesen ötöt-hatot. Ha a hallgatók felkészültsége és nyelvtudása ezt szükségessé teszi, akkor a novellákat a fordítás előtt közösen elolvassuk, értelmezzük, hozzávetőlegesen lefordítjuk; haladók esetében ez elmarad. A lefordítandó novellákat a hallgatók az első órán kapják meg, amikor egy novellafordítást fogunk elemezni, s ha szükséges, kritizálni.

Kreatív meseíró kurzus
Kreatívírás-gyakorlatok különféle irodalmi műfa jokban, különösen a mesére, a gyerekeknek szóló szövegekre koncentrálva. Az órákon a jelentkezők aktív részvételére számítunk: kreativitást serkentő feladatokra, interaktív írástechnikákra, irodalmi improvizációkra, vizuá lis szemléltetésre, otthoni írásgyakorlatokra és azok közös elemzésére is sor kerül. Fontosnak tartjuk az elméleti (mese történet, kortárs mese irodalom, stílusgyakorlatok) és gyakorlati ismeretek (kiadói, piaci, célcsoportra vonatkozó ismeretek) megfelelő arányát is az órák során.

Művészet és üzlet
A kurzus betekintést kínál a kortárs képzőművészeti világba, a művészek, galériák és üzleti szereplők működési mechanizmusaiba. Magában foglalja a művészettörténet egy szeletét, média és marketing ismereteket nyújt, bemutatja a műtárgypiacot, és üzleti kommunikációval és művészeti menedzsmenttel is foglalkozik.
Műfajfüggetlen kreatív írás workshop haladóknak
A József Attila Kör és az 5K Központ közös szervezésében
Ez a kurzus azoknak szól, akik már írnak, meg is jelent néhány szövegük lapokban, esetleg már könyvük is, de szívesen vennék egy tapasztaltabb író tanácsait, kíváncsiak a csoport visszajelzéseire, hogy felmérhessék, hogyan haladnak a munkájukkal.

Gyerekeknek, középiskolásoknak

Kreatív kicsik (6–10 éveseknek)

Közös mesélés, meseírás, „mesecsinálás”. Olvasni megtanulni komoly munka. Ha a szülő felolvas gyermekének, a kreatív fantázia szabadon fejlődik, és a későbbiekben könnyebben megy az olvasás. Még inkább igaz ez akkor, ha a gyerekek nem csak készen kapott mesékkel ismerkednek meg, hanem ők is „csinálják” a mesét. A közös mesecsinálás során a gyerekek kreatív fantáziája, érzelmi intelligenciája, empátiája, nyelvi és testi kommunikációs és problémamegoldó készségei fejlődnek, és megtanulják képpel és szöveggel kifejezni, történetté formálni azt, ami foglalkoztatja őket, örömeiket és problémáikat egyaránt.

Kreatív újságírás, médiaiskola gyerekeknek (9–14 éveseknek)
A tanfolyam során megismerkedünk az újságírás különböző írásbeli és hangzó műfajaival. Megtanuljuk, hogyan szerkesztik a nyomtatott lapokat és az internetes portálokat (hogy a szülők is szeressék, ha a gép előtt ülünk). Ellátogatunk egy rádiós stúdióba és egy szerkesztőségbe. Év végére pedig összeállítjuk a saját újságunkat, hangzó mellékletekkel. A kurzus fejleszti a kreatív és a kommunikációs készségeket, az írás- és dialóguskészségeket, a pontos fogalmazást, az önkifejezést, valamint a problémamegoldásra koncentráló gondolkodást.

Kreatív írás középiskolásoknak
Az irodalmi, nyelvi kreativitás középiskolás korban nagyon jól fejleszthető. A kurzuson ismert és elismert fiatal magyar írók tanítják meg az írás iránt érdeklődő középiskolásoknak a szépirodalom-írás, a verselés alapjait, segítenek eligazodni a műfajok és stílusok között.

Kortárs irodalom (nem csak) az egyetemre készülvén
Előzzük meg a tanmenetet! Olvassunk olyasmit, ami a tankönyvekben nem szerepel: a kortárs művek az irodalom (és az élet) legfrissebb, legaktuálisabb kérdéseit feszegetik. Ezért is jó kortárs irodalmat olvasni. És azért is, mert ha egyetemre, emelt szintű magyar érettségire készül valaki, könnyen szembejöhetnek a legújabb irodalomról szóló kérdések.

Galambposta
Az angol Nottingham Writers’ Studioval és a német GEDOK Központtal együttműködésben a budapesti 5K Központ ingyenes kreatív írás tanfolyamot hirdet pedagógusoknak. Az iskola történetmesélésre és -írásra sarkall, bemutatja, hogy a prózaírás felszabadító, örömet okozó tevékenység, amelyet akár meg is lehet tanulni!

Elsősorban olyan pedagógusokat várnak, akik úgy érzik, nehéz körülmények között dolgoznak, és a munkájuk során sok konfliktust kell feldolgozniuk.

A kurzus 7 hónapon keresztül havi egy (péntek délutáni) találkozót, szemináriumot és év végén egy nottinghami, illetve karlsruhe-i utazást foglal magában. A német és az angol csoport fogadása, tartalmas ittlétük megszervezése a kulturális kommunikáció révén illeszkedik a programba. A nyelvtudás előny, de nem feltétel.

A jelentkezés 3, egyaránt fontos eleme:
•A jelentkezési lap kitöltése (letölthető a www.5kkozpont.hu oldalon a Jelentkezési lapok menüpontban) és elküldése e-mailben (5kkozpont@5kkozpont.hu) vagy postán (5K Központ, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.)
•Egy rövid, lényegre törő önéletrajz beküldése
•Egy 4000-5000 karakternyi saját szöveg elküldése a választható műfajok egyikében (memoár, tárcanovella, könyvismertetés, publicisztika, blog jellegű szubjektív szöveg)
Jelentkezési határidő: 2012. szeptember 20.

A 2012-13-as tanévre 10 főt tudnak fogadni.
A Galambposta az Európai Unió Egész életen át tartó tanulási programjának támogatásával működik.

Partnerek:
Nottingham Íróstúdió
www.nottinghamwritersstudio.co.uk
Német és Osztrák Női Művészek Egyesületének Karlsuhei Tagozata
www.gedok-karlsruhe.de

A tanárokról, a központról, a részvételi díjakról, a tanév időbeosztásáról bővebben az 5K honlapunkon olvashat, s az online jelentkezési lapot is kitöltheti:
www.5kkozpont.hu; email: 5kkozpont@5kozpont.hu
Az órák helyszíne: Kossuth Klub, 1088 Bp., Múzeum u. 7.
Jelentkezési határidő: 2012. szeptember 20., 25.
Egy családon belül két kurzus = 15% kedvezmény!


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés