bezár
 

irodalom

2012. 09. 11.
Levéltári konferencia a kommunizmus-kutatásról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Levéltárosok Egyesülete és a megyei levéltár közös konferenciát rendez csütörtökön és pénteken Esztergomban a kommunizmus nevében elkövetett bűnök és az állampárti diktatúrák történetének feltárásával kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről.

prae.hu

 A konferencián Rétvári Bence parlamenti államtitkár és Gyimesi Endre levéltári miniszteri biztos köszöntői után hangzanak el a határon túli magyar vonatkozású levéltári források kutatásáról szóló előadások.

A levéltárosok beszámolnak a csehországi, szlovákiai és szerbiai kutatási lehetőségekről, a kárpátaljai iratfeltárási projektről, illetve a nyugati magyar emigráció történetére vonatkozó kutatás módszertanáról - mondta Csombor Erzsébet, a megyei levéltár igazgatója kedden az MTI-nek.

    A rendezvényen megtárgyalják a magyarországi állambiztonsági iratok forrásértékének problémáit, az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlással kapcsolatos iratok forrásként használatát, majd a konferencia első napját kerekasztal beszélgetés zárja, amelynek témája az állambiztonsági iratok kezelése.

    Pénteken az egyháztörténeti kutatások kerülnek a középpontba. Az előadások érintik a politikai rendőrség egyházakkal kapcsolatos iratainak kutatási nehézségeit, és az egyházi témájú minősített iratok felülvizsgálatát a Külügyminisztérium gyakorlatában. Arra is választ keresnek, miért ügynökközpontú a jelenkori magyar történetírás.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés