bezár
 

film

2012. 09. 11.
Lezárult az Ember Judit-pályázat első szakasza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lezárult a Magyar Média Mecenatúra program keretében indított Ember Judit dokumentumfilm-pályázat első szakasza. A nyertes 13 alkotó filmtervei összesen 115 millió forintos támogatásban részesültek - tájékoztatta a Médiatanács szóvivői irodája kedden az MTI-t.

prae.hu

A támogatott alkotások között szerepel Berec Zsolt Miklós, Szekeres Csaba és Nagy Viktor Oszkár filmje, valamint Dala István kuláküldözésről szóló sorozata is. 

    Berec Zsolt Mikós a Lovak velünk maradnak, ugye? című dokumentumfilmje a szarvasi lótartó cigányokról szól, bemutatja a lótartással kapcsolatos szokásokat és azt is, hogy a XXI. század információs társadalmában miként találhatja meg helyét egy évszázados hagyományaihoz és értékeihez ragaszkodó nemzetiség - ismertette a Médiatanács közleménye.

    A megújuló erőforrások, a fenntartható fejlődés és a közösségi gazdálkodás kérdéseivel foglalkozik Szekeres Csaba Álmodtam egy világot című munkája. A dokumentumfilmben lelkes pázmándiak magyar hagyományokra épülő önellátó gazdálkodásáról kaphatnak képet a nézők.

    A 2009-ben a Magyar Filmszemlén Gene Moskowitz-díjjal kitüntetett Nagy Viktor Oszkár a Székely lelemény című dokumentumfilmje elkészítéséhez kapott támogatást. A film egy templom építésének történetét idézi fel a székelyek lakta Csíkcsomortán, felelevenítve, hogy mennyi leleményre volt szükség ahhoz, hogy a terv ne bukjon meg a román Securitate és az állami bürokrácia ellenállásán.

    Dala István az Elhallgatott történelem - ha a kulák mozdulna című filmsorozata a Rákosi-korszak kuláküldözését eleveníti fel. Az alkotásban a büntetést elszenvedők mellett a témát ismerő néprajzkutatók és történészek is megszólalnak majd.

    Az elkészült dokumentumfilmeket elsőként a közszolgálati csatornák fogják vetítetni.

    Az Ember Judit dokumentumfilm-pályázat idei három fordulójában összesen 300 millió forintos keretösszegből támogatják a dokumentumfilmeseket.

A pályázattal kapcsolatos információk a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap honlapján olvashatók.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés